Cel mai mult si cel mai mult imi place la supele crema faptul ca poti multumi pe toata lumea de la masa cu ele; tu doar faci baza si poti pune la dispozitia tuturor smantana, lamaie, crutoane, branzeturi, verdeturi, legume, sosuri, bucati de bacon prajit, chorizo, condimente s.a.m.d., astfel incat fiecare poate sa si-o dreaga si sa si-o impopotoneze dupa pofta inimii.

Combinatia de azi se vrea a fi pe baza de radacinoase, mai precis telina. Da, uratenia aia de capatana cu mustatile alea aiurea, super greu de curatat. O fi ea pocitanie, dar are si parti bune. Adica… na… nu toata lumea are ocazia sa manance scoici St. Jacques pentru … hm… a more romantic mood… Dar telina gasim pe toate drumurile, slava Domnului!

Mie imi place telina si o folosesc in salate destul de des, iar in ciorbe e nelipsita. Totusi, nu mai facusem pana acum supa-crema din ea, iar ca sa fiu sincera nu eram foarte convinsa ca o sa iasa wow. Adica na… telina fiarta, ce mare branza putea fi… Surpriza intervine atunci cand intra in scena zeama de lamaie, care trezeste pe-acolo niste arome pe care nu le-ai fi putut banui.

Branza Halloumi a fost folosita pe post de crutoane, adica a fost taiata cubulete si pusa pe grill, sa faca crusta. Un plus de culoare si de prospetime a fost adusa de ceapa rosie marinata, care la fel a fost o surpriza placuta in aceasta combinatie.

Asa ca… va provoc la o noua experienta, de data asta cu ingrediente mai … pamantesti.:)

Ingrediente:

  • o radacina de telina
  • 2 morcovi
  • 3 catei de usturoi
  • un pastarnac
  • 50 g unt
  • 1 l supa de pui
  • o lamaie
  • 100 g branza halloumi
  • sare
  • piper.

Pentru ceapa marinata:

  • o ceapa rosie mica
  • partea verde de la un fir de praz
  • o lingura de ulei de floarea soarelui
  • o lingura de zeama de lamaie
  • sare.

Usturoiul, taiat marunt, se caleste in untul topit; se adauga telina taiata cubulete, apoi morcovul si pastarnacul taiate rondele. Se condimenteaza si se lasa legumele sa se rumeneasca, apoi se adauga supa de pui.

Se fierbe pana cand legumele se pot zdrobi usor. Se strecoara supa, iar legumele se paseaza cu blenderul vertical, adaugand cate un pic din zeama, pana cand capata consistenta unei creme fine. Se adauga zeama de la o lamaie si se mai condimenteaza cu sare si piper, daca este cazul.

Branza se taie in cubulete si se rumeneste intr-o tigaie non-aderenta sau pe grill, fara a adauga ulei sau unt. Se adauga in supa in momentul cand o servim.

Se mai pot adauga crutoane, smantana, patrunjel, cum aveti chef. Eu am marinat intr-un pic de zeama de lamaie si ulei cateva feliute de ceapa rosie si cateva rondele de praz, apoi le-am presarat deasupra. Legumele sunt dulci, de aceea cred ca e nevoie de ceva acid, ca sa rezulte un gust echilibrat.

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)