Eu as manca mazare gatita in toate formele si starile. Si ale ei, si ale mele.:) Supa asta crema insa e si preferata „Domnului Cucinino” si ma pune sa i-o fac destul de des.

Multi insa, obisnuiti cu gusturi mai traditionale, ar putea sa li se para verzitura asta cel putin suspecta. Asta pana cand gusta prima oara, ca dupa aia le trece.:)

Acum vreo 2 ani „am avut oameni la treaba”, adica o echipa de muncitori care ne-au ajutat cu constructiile prin curte. Pentru ca, asa cum v-am mai spus, stam destul de izolati, ne-am inteles cu ei sa le asiguram masa de pranz, asa ca am avut in fiecare zi la masa 8 barbati vanjosi si flamanzi, timp de vreo 3 saptamani. A fost frumos, ce pot sa zic… Mi-am luat concediu pentru asta si apoi m-am dus la munca, sa ma odihnesc.:) De regula, ca sa nu am surprize, am mers pe preparate mai „sigure”, gen ciorbe, supe de gaina, ca oamenii au gusturi diferite si nu am vrut sa risc. Insa intr-o zi atata m-a innebunit sotul meu sa fac supa crema de mazare, asta dupa ce i-a innebunit si pe oameni pe-afara („ca nici nu stiti cat de buna e, o sa vedeti!”), incat m-am executat si am produs un oloi. Cu crutoane, cu tot tacamul. Asa o liniste s-a lasat  cand le-am pus farfuriile in fata… Care mai de care se uita cu frica la farfurie, inghitind in sec, pana cand au bagat lingura in zeama… Ca dupa aia au mai cerut cate o portie.

Ingrediente:

  • 800 g mazare congelata
  • o telina mica
  • 3 morcovi
  • 1 l supa de pui sau de legume
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • ulei de masline
  • sare si piper.

Pentru crutoane:

  • cateva felii de paine mai veche
  • suc de rosii
  • cativa catei de usturoi
  • ulei de masline.


Telina si morcovii se taie cubulete si se rumenesc intr-un pic de ulei de masline; se adauga si mazarea congelata, se lasa si ea un pic si se adauga supa, cat sa acopere legumele. Daca nu aveti supa puteti pune si apa, insa ce nu e bine e sa puneti cuburi din alea scarboase si pline de chimicale sau ce stiu eu ce vegete, gen. Alea NU! Never, ever!

Cand legumele sunt fierte bine se paseaza cu blender-ul, pana cand supa capata o consistenta cremoasa; se pune din nou pe foc, adaugand smantana de gatit si potrivindu-se de sare si piper.

Cand puneti supa in boluri puteti adauga cateva frunzulite de busuioc proaspat si un strop de ulei de masline. Cine doreste poate sa mai adauge smantana, ii da un gust usor acrisor. Daca faceti supa de post renuntati la smantana (si la supa de pui, evident) si puteti adauga la final un pic de zeama de lamaie.

Se serveste impreuna cu crutoane; noua ne place supa asta cu un fel de mini-bruschete, adica amestec niste suc de rosii cu niste usturoi, sare, piper si ulei de masline si ung niste felii de paine cu chestia asta. Le tai apoi in cubulete, pe care le rumenesc in cuptor, la foc mare.

Stiu ca arata cam ciudat de verde, dar e bunuta, zau… Si asa de usor de facut…

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)