Nu pot sa cred ca nu am postat pe blog nici reteta asta de supa crema! Noroc ca a dat harnicia peste mine si m-am apucat de curatenie prin pozele mai vechi. Deci, carevasazica, a doua reteta postata pe ziua de azi, care contine tot ciuperci si praz (pesemne trec printr-o faza…) va este prezentata mai jos.

Supa asta e printre preferatele cumnatului meu cel mic, mare iubitor de ciuperci, in special in varianta de ghebe cu maioneza. Se stie!:)

Cand trece nebunia asta o punem de un ospat in familie, mai ales ca sigur o sa ratam anul asta Pastele Catolic, cel Ortodox, ziua cumnatelului de care ziceam mai sus, ziua mamei-soacre si ziua Domnului Cucinino, care toate vin intr-o singura luna. Deci ne dam intalnire mai pe la vara in foisor la noi, ok, familie? Iar meniul o sa cuprinda friptura de miel, drob, cozonaci, oua rosii, mici, supa crema de ciuperci, ghebe cu maioneza si 3 feluri de tort, ca sa recuperam.:)

Pana una alta, sa va dau reteta de supa:

Ingrediente:

  • 1 kg ciuperci (eu am avut champignon brune si albe, plus o mana de ghebe)
  • o mana de ciuperci uscate (hribi sau urechi de lemn)
  • un fir de praz
  • un cartof
  • o legatura de ceapa verde
  • o legatura de de usturoi verde
  • un pic de ardei iute
  • 400 g smantana pentru gatit
  • 50 g unt
  • 200 ml vin alb
  • ulei de masline
  • cimbru
  • sare si piper proaspat rasnit.

Mod de preparare:

Alegeti intai 10-12 ciuperci mai micute, feliati-le si rumeniti-le in unt impreuna cu partea verde de la 2 fire de usturoi, plus un pic de ardei iute tocat marunt. Sarati la final, astfel incat ciupercile sa nu-si lase zeama in timpul gatirii si sa fiarba, scopul este sa rumenim feliutele de ciuperci, iar usturoiul sa-si pastreze culoarea. Scoateti-le si lasati-le deoparte, chestia asta va aduce supei la final un plus de textura si culoare.

Caliti restul ciupercilor in ulei de masline si unt impreuna cu ceapa verde, usturoiul si prazul. Adaugati vinul alb si cimbrul, condimentati cu sare si piper si lasati pana cand se evapora alcoolul. Aruncati inauntru si ciupercile uscate cand puneti vinul, ele se vor hidrata si vor fierbe, dand un gust mai pronuntat de ciuperci supei.

Adaugati cca 1 l de apa (sau supa de legume). Puneti si un cartof curatat si taiat feliute subtiri, ca sa fiarba repede; el va face supa un pic mai cremoasa. Am descoperit cu timpul ca si o mana de orez in loc de cartof face acelasi lucru. Asta in cazul in care ati terminat proviziile de cartofi.:)

Lasati supa pe foc mic, acoperita, pana cand toate legumele sunt fierte bine; opriti focul, pasati cu un blender vertical, apoi adaugati smantana; mai condimentati daca e cazul, apoi dati din nou pe foc pentru cateva minute.

Cat timp fierbe supa puteti face crutoanele; eu am taiat o bagheta mai veche in feliute subtiri, le-am rumenit in cuptor si apoi le-am frecat cu un catel de usturoi cat erau fierbinti.

Cand serviti supa adaugati topping-ul preparat dinainte. Daca doriti, mai puteti adauga un pic de smantana. Si, bineinteles, un strop de ulei de masline extravirgin nu strica.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)