Ce faci cand te trezesti cu o plasa de ceapa verde si nu stii ce sa faci cu ea? Pai… mi-a venit mie o idee.:)

De ceva vreme tot zic ca vreau sa fac supa de ceapa, reteta clasica frantuzeasca, cu paine gratinata, insa se pare ca nu i-a venit inca timpul. In schimb, intamplarea a facut sa primesc de la vecini un brat urias de ceapa verde weekend-ul trecut; am facut eu salata de cateva ori, am facut cartofi noi cu verdeturi, am pus in ciorba… insa tot n-am dovedit mare lucru din gramada de ceapa… Si pentru ca aveam chef de o supa crema si nu aveam nici o tragere de inima sa merg la cumparaturi pentru alte cele, am intins frumos pe blatul de bucatarie ce-am mai gasit prin frigider si asa mi s-a aratat aceasta reteta:

Ingrediente:

  • cateva legaturi bune de ceapa verde (cca 20-25 fire)
  • 3-4 feliute de pancetta sau bacon (plus o bucatica de muschi afumat, ramasa din „productia” de la Craciun, un capat de fapt, pe care l-am pus intr-o punga in congelator, tocmai in ideea de a aromatiza vreo supa vreodata)
  • 4-5 catei de usturoi (sau o legatura de usturoi verde)
  • ulei de masline
  • 50 g unt
  • 100 g orez
  • 100 ml vin alb
  • 50 g parmezan (plus o coaja mai veche, pastrata in congelator)
  • 2 foi de dafin
  • cimbru uscat
  • sare si piper proaspat rasnit
  • fulgi de chilli.

Intr-o cratita se pune un strop de ulei de masline, in care se rumeneste pancetta, taiata fasiute mici. Cand e crocanta se scoate pe un servetel de hartie, iar in uleiul ramas in cratita se pune untul, sa se topeasca. Ceapa se curata si se taie marunt, separand partea alba de cea verde, care se lasa deoparte deocamdata. Se adauga in cratita usturoiul feliat, partea alba de la ceapa, orezul, frunzele de dafin si cimbrul uscat, amestecand bine, sa nu se prinda. Se adauga sarea, piperul si fulgii de chilli si se lasa pe foc mic pana cand se inmoaie ceapa, iar orezul se umfla putin.

Poate vi se pare ciudat ca am pus orez, insa l-am folosit pentru ca are un gust neutru, iar scopul lui este sa ingroase crema la final. Ca si varianta puteti folosi 2 cartofi medii, taiati marunt, care ar avea cam acelasi rol.

Asa… Acum ar fi randul vinului alb; lasati sa fiarba pana se elimina alcoolul, adaugati apa cam cat sa se dubleze cantitatea de supa – in ideea ca orezul oricum se umfla, se pun elementele de aroma, „resturile” – coaja de parmezan si coltul de muschi afumat – si se lasa sa fiarba, la foc mic, cu oala acoperita, vreo 30 minute, ca e de ajuns.

Cand orezul e inflorit bine opriti focul, „pescuiti” din zeama frunzele de dafin, coaja de parmezan si bucatica de afumatura (ultima aproape s-a dezintegrat in supa, asa ca am mai maruntit-o un pic si am pus-o inapoi in oala), adaugati partea verde de la ceapa si porniti blender-ul. Nu am considerat necesar sa fierb si cozile verzi de la ceapa, altfel supa n-ar mai fi avut culoarea verzuie si nici gustul proaspat; partea verde de la ceapa oricum e fragila si se opareste nitel, ca o punem doar in supa fierbinte.

Cand crema are consistenta dorita adaugati parmezanul razuit, mai condimentati daca e cazul si ati cam terminat treaba.

Puteti folosi pentru servit bucatelele crocante de pancetta, parmezan ras, rondele de ceapa verde proaspata sau chives, ulei de masline, fulgi de chilli etc. Se mananca cu crutoane, daca asa aveti pofta.

A iesit o chestie foarte faina, cu un gust dulceag si fin, subliniat perfect de parmezanul adaugat la final. Cred ca ar merge la fix si cu peccorino, incercam varianta asta data viitoare. Astazi insa ma declar multumita.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)