Nu zic ca foile de placinta din comert nu sunt bune, ca la nevoie le folosesc si eu, insa se intampla destul de rar, totusi (spre deloc) sa vreau sa fac placinta de vreun fel si sa nu pregatesc eu aluatul. Este atat de usor de facut, nici n-aveti idee!

La strudel folosesc aceeasi reteta de aluat: eu am invatat-o in felul urmator: „o farfurie adanca, din aia de ciorba, umpluta cu faina, 3 linguri de ulei, 3 linguri de otet, un praf de sare si niste apa calda”. Obtineti suficient aluat pentru o placinta cu mai multe foi, pe care sa o coaceti in tava clasica de aragaz.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 400 g faina
  • 50 ml de ulei
  • 50 ml otet
  •  un praf de sare
  • 200 ml apa calduta;

Pentru umplutura:

  • 7-8 mere
  • 200 g zahar
  • 100 g unt
  • vanilie
  • o mana de stafide
  • 2-3 linguri de gris
  • zeama de la o lamaie.

Mai aveti nevoie si de ulei sau unt topit pentru uns foile si un pic de zahar pentru pudrat strudelul inainte de a-l baga la cuptor.
Se face un aluat din faina, sare, cele 3 linguri de ulei si de otet si apa calduta; se framanta putin, pana devine usor elastic, se acopera cu folie alimentara si se lasa sa se odihneasca minim o ora, maxim … 3 zile.🙂 Nu-si modifica structura, dimpotriva, devine mai elastic si mai usor de manevrat. Totusi, daca nu il folositi in ziua in care l-ati facut, inveliti-l in folie alimentara si pastrati-l in frigider.

Merele se curata de samburi si de coaja si se taie cubulete; daca faceti placinta (acelasi aluat se foloseste si la placinta cu foi) puteti sa le dati pe razatoarea mare, dar pentru strudel taiati-le cubulete.

Pe masura ce le curatati si le taiati adaugati zeama de lamaie, ca sa nu se oxideze si sa-si schimbe culoarea.

Se amesteca apoi cu untul, zaharul, vanilia si stafidele si se calesc, pana se inmoaie putin. Nu trebuie sa faceti un terci, ci doar sa fie gatite, dar sa-si pastreze forma. Adaugati si un pic de gris, compozitia trebuie sa fie ferma si sa nu curga.

Aluatul se imparte in doua parti egale (pentru 2 strudele), fiecare intinzandu-se, pe o planseta pudrata din belsug cu faina, pana cand ajunge la grosimea de 2-3 mm maxim. O sa vedeti ca puteti intinde acest aluat pana cand vezi prin el, nu se rupe.

Cu o pensula ungeti cu ulei caldut sau cu unt topit foaia. Intr-o margine asezati cu lingura jumatate din compozitie, adunati lateralele peste umplutura, ca sa nu iasa, si incepeti sa rulati usor; dupa fiecare „tura” ungeti cu ulei sau unt ruloul astfel format.

Luati apoi cu grija strudelul si transferati-l pe o tava intinsa, acoperita cu hartie de copt.

Repetati pasii de mai sus si cu restul ingredientelor, ar trebui sa fie de ajuns pentru 2 strudele de cca 30 cm lungime si 10 cm latime.

Inainte de a le baga in cuptorul preincalzit la 180 grade crestati-le cu un cutit si presarati zahar tos sau zahar brun pe deasupra; o sa rezulte o crusta crocanta, dulce si frumos rumenita.

Daca doriti, puteti adauga in compozitie si scortisoara, eu insa nu pun pentru ca am o problema cu acest condiment. In sensul ca nu pot sa-l sufar.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)