Pentru ca tocmai am vorbit pe blog despre tigaile cu particule minerale, va prezint astazi o noua „piesa” din colectia mea, mai exact o tigaie de 28 cm cu doua manere, foarte incapatoare, pe care o folosesc atat pentru mancarurile cu sos, cat si atunci cand trebuie sa trag la tigaie legume sau carne in cantitati mai mari.

Probabil nu suntem singurii care nu prea avem simtul masurii cand e vorba de pregatit un gratar, mai ales daca astepti la masa un numar mai mare de oameni, cu preferinte si gusturi diferite. Prin urmare, intotdeauna preparam mai multe tipuri de carne, sa fie toata lumea multumita, iar in 99% din cazuri e inevitabil sa nu ramana ceva nemancat.

Sa nu credeti insa ca „ce ramane dam la caine”, oricat de simpatici ar fi ei… Ok, oasele oricum le primesc, insa carnita este intotdeauna refolosita pentru pregatirea unui pranz delicios a doua zi, posibilitatile fiind extrem de variate, mai ales cand ai la dispozitie din abundenta legume de sezon.

Aveti mai jos un exemplu in acest sens:

Ingrediente:

  • 2 pulpe intregi de pui, preparate la gratar
  • un zucchini sau un dovlecel obisnuit
  • un ardei capia mai mare
  • o conserva mica de porumb
  • o conserva de fasole neagra sau rosie
  • o capatana de usturoi
  • un ardei iute
  • cateva fire de cimbru proaspat
  • cateva frunze de busuioc
  • ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit.

Pentru mancarurile care implica gatitul rapid la tigaie ar fi bine sa aveti toate ingredientele pregatite la indemana; astfel, puiul a fost dezosat si taiat fasii, zucchini a fost taiat in doua si apoi feliat subtire, ardeiul taiat si el in fasii, conservele au fost scurse de zeama si clatite, iar usturoiul si ardeiul iute au fost taiate marunt.

Puteti sa remarcati aici si cutitul meu preferat, pe care il folosesc aproape zilnic;  e un cutit profesional facut din otel japonez, care e disponibil si la noi la preturi cat se poate de accesibile pentru o astfel de calitate. Dar despre cutite va povestesc alta data, sa termin amu cu tigaile astea.

Cum ziceam… In tigaia incinsa, pe foc mare, am pus un pic de ulei de masline, jumatate din cantitatea de usturoi si tot atat din cea de ardei iute. A urmat apoi carnea de pui si frunzulitele de cimbru verde (puteti folosi, evident, si piept de pui sau porc, ce aveti), pe care am lasat-o maxim 2 min, numai cat sa se trezeasca aromele. Am scos carnea, incercand sa las cat mai mult din ulei in tigaie.

A urmat apoi tratamentul termic suportat de feliile de zucchini; inainte de asta am mai pus in tigaie o lingura de ulei, precum si cealalta jumatate din usturoiul tocat. Daca aveti o tigaie mai mica si dovlecelul mai maricel, poate ar fi bine sa il trageti la tigaie in doua transe, ca nu vrem sa se inabuse, ci vrem doar sa-l rumenim nitel si in rest sa ramana destul de crocant. Adaugam la sfarsit sare si piper proaspat rasnit si il punem si pe acesta deoparte.

E randul ardeiului, care se rumeneste impreuna cu ce a ramas din ardeiul iute, sare si piper. Cand e gata se pun inapoi in tigaie puiul si dovlecelul si se adauga porumbul si fasolea. Se rup deasupra cateva frunze de busuioc, se amesteca bine totul si se opreste focul imediat.

Sigur ca puteti folosi si carne fiarta sau ramasa de la o friptura la cuptor, insa cea facuta pe gratar are gustul ala usor afumat, care face, totusi, diferenta. M-a ajutat destul de mult si tigaia pentru ca particulele minerale au proprietatea de a retine caldura si de a o distribui uniform, astfel toate legumele s-au rumenit corespunzator intr-un timp foarte scurt. Practic toata reteta a duram cam 30 minute. Sunt si eu un fel de Jamie mai mic. Hahaha!!!!

De rezultat ne-am bucurat la birou, impreuna cu colegii.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)