
Eu nu sunt nici pe departe priceputa sa fac paine; am facut de cateva ori si, printr-o fericita coincidenta, a fost acceptabila/comestibila de fiecare data. Insa painea asta irlandeza cu bicarbonat de sodiu este clar cea mai simpla reteta, nu trebuie sa fii vreun specialist in domeniu, dimpotriva: poate sa o prepare lejer si un copil. Ce-i drept, e departe de ce stim noi ca inseamna denumirea de „paine”: nu are drojdie, nu trebuie framantata si nu trebuie sa stea la crescut. In schimb arata ca o paine cand o scoti din cuptor si e foarte buna la gust. Usor diferita, dar la fel de buna. Misto, nu?:)
Ingredientele de baza la aceast painica sunt faina (jumatate alba, jumatate integrala), sarea, laptele batut si bicarbonatul de sodiu. Ce e foarte fain la ea este ca poti sa faci variante imbunatatite, adaugand si alte ingrediente la cele de baza: tot felul de seminte si condimente, fructe uscate, verdeturi, chiar si branzeturi, ceapa caramelizata, bacon s.a.m.d. Imaginati-va numai o painica din asta cu stafide, merisoare si bucati de caisa confiata, proaspat scoasa din cuptor intr-o dimineata de weekend si unsa cu niste unt din ala irlandez sarat, ca sa ramanem in tema.:)
Idei gasiti cat lumea pe net, chef numai sa aveti si cca o ora cu tot cu pregatit si copt si pe masa voastra va trona o minunatie cu coaja crocanta si miez umed, numai buna de devorat pe loc! Daca printr-un miracol va ramane ceva si pe a doua zi, ar fi bine sa o prajiti sau sa faceti crutoane din ea.
Eu am facut o soda bread mai rustica, am pus in ea seminte de doveac, floarea soarelui, susan alb si negru, plus niste fulgi de ovaz:
Ingrediente:
- 250 g faina alba
- 250 g faina de grau integrala
- 30 g fulgi de ovaz
- o lingura seminte de dovleac
- o lingura seminte de floarea soarelui
- o lingurita de susan alb
- o lingurita de susan negru
- jumatate de lingurita de sare
- o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu
- 500 ml lapte batut.
Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 200 grade.
Intr-un bol incapator se pun toate ingredientele cu exceptia laptelui batut, amestecandu-se cu ajutorul unei linguri; se adauga si laptele batut, incorporand totul usor, fara sa framantati, pana formati o bila. Asezati-o pe o tava acoperita cu hartie de copt si pudrata cu faina.
Crestati bila de aluat in cruce, cat mai adanc – cam la 2/3 din grosime, impartind-o astfel in 4 parti egale; rolul crestaturii este sa lase sa iasa mai repede bulele de aer ce se formeaza in timpul coacerii, de la reactia dintre bicarbonat si laptele batut.
Eu am uns-o cu un pic de apa si am presarat cateva seminte si deasupra.
Lasati-o sa se coaca 30-40 minute, pana cand se rumeneste frumos si suna a gol daca o loviti pe fund.
Se feliaza dupa ce se raceste. Pentru ca e o paine mai umeda, ar fi bine sa o mancati in aceeasi zi, iar daca va mai ramane, cum ziceam mai sus, e bine sa uscati feliile in cuptor sau in prajitorul de paine.
Paine de oameni lenesi.:)