Stiu, sunt convinsa ca de 2 saptamani toata lumea sta ca pe jar, intrebandu-se ce s-a intamplat cu a treia parte din bucata de steak de strut… Ei bine… gata! asteptarea a luat sfarsit. Iata! Restul de carnita s-a transformat in 4 mici shepherd’s pies.

Va reamintesc ce soarta au avut celelalte bucati: una a sfarsit inecata intr-un sos de ciuperci uscate, cealalta s-a bagat in seama cu niste arome piscatoare si placut gadilatoare la limba. Asa ca ultima trebuia sa calatoreasca si pe alte meleaguri, nu?

Acest fel de mancare traditional englezesc inseamna de fapt o tocanita din carne maruntita de miel acoperita cu piure, cu niste branza rasa deasupra si data la cuptor, sa se rumeneasca frumos; de regula se serveste impreuna cu o garnitura de mazare. In varianta cu carne de vita se numeste cottage pie, iar cand se pune peste se numeste … fish pie, culmea. Pentru cea cu strut nu s-a inventat nume. Inca. Poate o sa i se spuna Cucinino’s pie, mai stii?!

Daca ar fi asa, voi ati avea ocazia sa primiti reteta de la mama ei, direct. Acum. Norocosilor.:)

Ingrediente:

Pentru tocanita:

  • o bucata de carne de strut de cca 300 g (nu trebuie sa fie neaparat steak, poate fi lejer o carne mai ieftina, gulas sau drum)
  • 3 cepe rosii
  • 3 morcovi
  • 3 tije de telina
  • 3-4 catei de usturoi
  • 100 ml vin rosu
  • 200 ml suc de rosii
  • un pic de sos Worcester
  • 2 frunze de dafin
  • 2 crengute de cimbru proaspat
  • sare si piper
  • un pic de ulei, pentru rumenit carnea.

Pentru marinada:

  • 20 ml ulei de masline
  • 50 ml vin rosu
  • o lingurita de mustar cu boabe
  • un pic de paprika afumata
  • un pic de sare.

Pentru piure:

  • 4-5 cartofi
  • 50 g unt
  • 100 ml lapte
  • 50 g branza maturata, rasa (eu am folosit de oaie, de Horezu)
  • sare.

Inainte sa va apucati de treaba asigurati-va ca aveti o sticla de vin rosu sec sau demisec, aromat si corpolent. El este crucial pentru acest preparat, pentru ca il folositi si la marinarea carnii, si la tocana, si la servit. Mai ales la servit. Altfel nu va ies pozele bune.:)

Carnea, taiata in cateva bucati ca sa se patrunda mai repede, se lasa macar 30 minute – o ora in marinada formata din ingredientele de mai sus. Se scoate, se sterge de lichidul in exces si se taie in cubulete mai mici, cam de 2 cm. Nu va obositi sa inlaturati boabele de mustar, ele vor reprezenta elementul surpriza cand va veti apuca de mestecat, ca vor pocni placut in gura.

Rumeniti carnea astfel maruntita intr-un pic de ulei de floarea soarelui si de preferat intr-o cratita de inox cu fundul gros, astea se descurca cel mai bine la astfel de operatiuni. Adaugati apoi legumele taiate in bucati cam la fel de mari ca si carnea, cimbrul proaspat si frunzele de dafin, sarati si lasati-le impreuna pana cand s-au patruns putin si incep sa se prinda de fundul cratitei. E momentul sa-si faca treaba vinul rosu si sosul worchester, care le vor desprinde; dupa ce se evapora alcoolul se adauga sucul de rosii, se pune capacul la cratita si se lasa pe foc mic sa bolboroseasca pana cand carnea e gatita si sosul s-a mai ingrosat.

Intre timp puneti la fiert in apa cu sare cartofii curatati de coaja si taiati in bucati; cand sunt gata scurgeti-i de apa in care au fiert si puneti imediat peste ei untul facut si el bucatele, ca sa se topeasca. Se pune apoi laptele si se transforma totul intr-un piure. (Sa nu folositi blenderul la asta ok? De preferat ar fi sa o faceti manual, dar daca faceti o cantitate mai mare puteti folosi si mixerul, insa la cea mai mica viteza. Altfel va iese piure-ul lipicios si de o consintenta scarboasa.)

Dati branza pe razatoarea mica si amestecati-o cu piure-ul, lasand un pic din ea si pentru presarat deasupra.

Intr-o tava cu peretii mai inalti sau in forme individuale cum am folosit eu se pune tocanita de carne si legume; peste se adauga un strat uniform de piure; ca sa se rumeneasca frumos faceti niste dungi sau zig-zag-uri cu furculita pe suprafata; presarati restul de branza rasa si, daca vreti, infingeti cateva frunze de rozmarin.

Dati la cuptorul incins la 200 grade pentru cca 15-20 minute, pana cand considerati ca s-a colorat suficient si s-a format o crusta usor crocanta deasupra. Sa puneti o tava dedesubt, ca in timpul bolboroselii s-ar putea sa curga niste zemuri pe langa.

Daca ar fi fost sa fac si mazare, as fi combinat-o cu un pic de menta, cum am facut la alaturatul pentru rata. Dar a fost foarte buna si fara. Doar cu vin.

Happy cooking, cum zice francezu’!:)

Say „Aaaaa…”:)

 

 

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)