Dupa cum ati putut urmari pe blogul meu – desigur, asta fiind preocuparea voastra zilnica, normal:), am destule retete cu peste, pentru ca noua ne place foarte mult. Si sa-l prindem, si sa-l gatim, si sa-l mancam. Si, desi am zis ca n-o sa ne inghesuim cu tot poporul sa cumparam si de Florii, intamplarea a facut ca sambata sa trecem prin Selgros. Hai sa luam macar niste icre, ne-am zis, asa ca ne-am indreptat hotarati spre raionul cu peste, unde tocmai se descarca o naveta plina cu scrumbii stralucitoare, care ne-au facut cu ochiul, ne-au sucit mintile si n-am mai putut pleca fara 4 din ele acasa.

Trebuie sa recunosc ca nu stiam prea multe despre acest peste autohton, insa cautand informatii despre el am aflat ca este un miracol al naturii, fiind cel mai bogat peste in grasimi bune, Omega 3 si Omega 6, plus inca o gramada de alte vitamine si minerale benefice. Faptul ca migreaza din Marea Neagra in amonte pe Dunare, in apa dulce, ca sa-si depuna icrele face cumva si ii schimba gustul carnii, facandu-l grozav de gustos. Iar asta se intampla doar in perioada asta, aprilie-mai, adica numai bine pica de Florii, cand e dezlegare.

Fiind un peste foarte gras, m-am gandit ca cea mai buna varianta sa-l gatim este la gratar; insa, desi a fost vreme buna, ne-a fost lene sa facem foc afara doar pentru 4 pestisori, asa ca am apelat la tehnologia moderna si l-am gatit in cuptor, pe functia grill a cuptorului electric. Rezultatul a fost cat se poate de multumitor, as putea spune…

Ingrediente:

  • 4 scrumbii de cca 300g fiecare
  • o capatana de usturoi
  • 3-4 fire de usturoi verde
  • cateva fire de cimbru proaspat
  • un ardei iute
  • o legatura de patrunjel
  • ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit.

Nu este nimic complicat aici, mai ales daca luati pestii deja curatati de intestine. Eventual cand ajungeti acasa si ii spalati, curatati si solzii care mai raman, inevitabil. Stergeti-i apoi cu sevetele de hartie, sa fie uscati cand ii asezati in tava sau pe gratar. Crestati-i, sa se patrunda mai usor. Miroseau, asa cruzi, a mare si a vacanta…

Asezonati, inclusiv in interior, cu sare si piper. Puneti peste pesti si in tava cativa catei de usturoi – nu-i nevoie sa-i curatati, cateva fire de cimbru si usturoiul verde taiat feliute, la fel si ardeiul iute. Stropiti apoi cu ulei de masline si dati la cuptor, cum ziceam, pe functia grill, pentru aproximativ 15-20 minute.

Se mananca, dupa mine, cu niste patrunjel proaspat aruncat deasupra, stropita cu lamaie si cu niste mamaliga langa.

Pai si-a facut al meu sot o mamaliga… mama, mama! Cu malai de acasa, adica din ala adevarat, cu porumb din gradina, macinat la moara din sat, nu grisul ala fara gust din comert… A pus in apa un pic de ulei de masline, sare de mare si 2 crengute de cimbru uscat, iar cand mamaliga a fost aproape gata a pus si niste unt in ea. Isuse! Trebuie sa recunosc ca, desi sunt fata de la tara, plus pasionata de gatit, sotul meu bucurestean get-beget face o mamaliga de 10 ori mai buna ca mine! Sa fie sanatos si sa mai faca.:)

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)