Saleuri cu branza si chimen

Aceasta reteta e din caietul cu retete al mamei mele, pe care il rasfoiam fascinata cand eram mai mica. Intr-o vacanta, cred ca aveam vreo 9-10 ani, m-am apucat sa-i trec eu toate retetele „pe curat”. Si, ca bonus, i-am facut si ilustratii la fiecare reteta, cu carioci colorate, sa stie mami dinainte sa citeasca de ce se apuca! Iata, am fost bloggerita de mica, nu inteleg ce mi-a luat atata sa-mi gasesc adevarata vocatie.:)

Ingrediente:

  • 300 g branza sarata

  • 150 g unt

  • 50 g untura

  • 2 oua

  • 150 ml lapte

  • 500 g faina

  • un plic cu drojdie uscata.

In plus: 1 ou pentru uns si chimen pentru presarat deasupra.


Se amesteca untul la temperatura camerei cu untura, branza data pe razatoare sau maruntita si o mana de faina. Se adauga laptele caldut si ouale batute, apoi restul de faina amestecata cu drojdia. Se formeaza un aluat moale, care se da la frigider minim 2 h.

Se intinde aluatul pana la grosimea de ½ cm pe o plansa pudrata cu faina si se taie, de preferat cu o rola zimtata, in saleuri de cca 10 cm lungime si 1 cm latime. Lucrati in transe, aluatul pe care inca nu-l folositi pastrati-l la frigider, pentru ca se inmoaie repede si devine greu de manevrat.

Se aranjeaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut cu o lingura de lapte, apoi se presara deasupra chimenul. Se lasa la cuptor cca 15-20 min, la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra.

Daca e seara de meci, cu dispute serioase in familie cum e la noi, saleurile astea sunt numai bune sa inchida gurile „adversarilor”. Si nu merg cu bere… nu, nu…

 

Poftiti si o mostra de „talent” incipient: