Aceasta reteta e din caietul cu retete al mamei mele, pe care il rasfoiam fascinata cand eram mai mica. Intr-o vacanta, cred ca aveam vreo 9-10 ani, m-am apucat sa-i trec eu toate retetele „pe curat”. Si, ca bonus, i-am facut si ilustratii la fiecare reteta, cu carioci colorate, sa stie mami dinainte sa citeasca de ce se apuca! Iata, am fost bloggerita de mica, nu inteleg ce mi-a luat atata sa-mi gasesc adevarata vocatie.:)

 

Ingrediente:

  • 300 g branza sarata
  • 150 g unt
  • 50 g untura
  • 2 oua
  • 150 ml lapte
  • 500 g faina
  • un plic cu drojdie uscata.

In plus: 1 ou pentru uns si chimen pentru presarat deasupra.
Se amesteca untul la temperatura camerei cu untura, branza data pe razatoare sau maruntita si o mana de faina. Se adauga laptele caldut si ouale batute, apoi restul de faina amestecata cu drojdia. Se formeaza un aluat moale, care se da la frigider minim 2 h.

Se intinde aluatul pana la grosimea de ½ cm pe o plansa pudrata cu faina si se taie, de preferat cu o rola zimtata, in saleuri de cca 10 cm lungime si 1 cm latime. Lucrati in transe, aluatul pe care inca nu-l folositi pastrati-l la frigider, pentru ca se inmoaie repede si devine greu de manevrat.

Se aranjeaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut cu o lingura de lapte, apoi se presara deasupra chimenul. Se lasa la cuptor cca 15-20 min, la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra.

Daca e seara de meci, cu dispute serioase in familie cum e la noi, saleurile astea sunt numai bune sa inchida gurile „adversarilor”. Si nu merg cu bere… nu, nu…

Poftiti si o mostra de „talent” incipient:

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)