Una din cele mai des executate salate pe la noi prin casa este clasica salata orientala, imbogatita cu peste afumat si, uneori, maioneza. Eu o prefer fara, domnul o doreste cu. Asa ca fac maioneza separat si isi pune fiecare in farfurie, dupa bunul plac. Armonia in familie e cea care conteaza, pana la urma.:)

Ingrediente:

  • 4-5 cartofi cu coaja rosie (sau cartofi noi, mici)
  • o legatura de ceapa verde
  • o ceapa rosie
  • 100 g masline
  • 4 oua
  • un peste afumat, de preferat macrou
  • ulei de masline
  • otet
  • sare si piper proaspat rasnit.

Cartofii se fierb cu tot cu coaja in apa sarata bine, stiut fiind faptul ca ei isi iau din apa atata sare cata au nevoie. In acest timp curatati pestele de piele si de oase, verificand si ras-verificand, sa nu cumva sa lasati vreun oscior pe-acolo. Ca o mica paranteza, al meu domn reuseste sa ma scoata din minti periodic cu faptul ca, oricat de bine as curata pestele si oricati oameni mananca din salata asta, el este singurul intotdeauna care are „norocul” sa gaseasca un os ratacit! E valabil si la orice prajitura in care pun nuca, de exemplu: la el se nimereste vesnic singura coaja! Eu il banuiesc ca ma saboteaza de fiecare data, n-ai cum, frate! sa ai atata ghinion si cu asa precizie! Pffff!!!

Puneti la fiert si ouale in timpul asta, avand grija sa le lasati sa se gateasca pana sunt tari.

Ceapa rosie o taiati julienne, la fel de marunt si partea alba de la ceapa verde. Puneti-o intr-un bol incapator si marinati-o, preparand in acest fel dressing-ul pentru salata. Adica puneti sare si piper peste ceapa, apoi adaugati 2-3 linguri de otet si tot cam asa de ulei de masline.

Curatati cartofii de coaja cat sunt inca fierbinti. Haideti, ca nu-i asa de greu, suflati si trece.:) Daca folositi cartofi mici, noi, nu e nevoie, lasati-i intregi, cu tot cu coaja. Tot asa, calduti, taiati-i in cuburi si puneti-i in bol, peste ceapa marinata. Daca ii adaugati cand sunt reci nu se patrund asa de bine de sos.

Scoateti samburii maslinelor (stiti, presandu-le cu lama unui cutit, ca sa se desprinda usor samburii) si adaugati-le in salata. La fel faceti cu bucatelele de peste si cu partea verde de la ceapa. Sarati si piperati daca mai considerati necesar. La final adaugati ouale, feliate sau taiate in sferturi, amestecand salata inca o data cu grija, sa nu se storcoceasca de tot.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)