
Una din cele mai des executate salate pe la noi prin casa este clasica salata orientala, imbogatita cu peste afumat si, uneori, maioneza. Eu o prefer fara, domnul o doreste cu. Asa ca fac maioneza separat si isi pune fiecare in farfurie, dupa bunul plac. Armonia in familie e cea care conteaza, pana la urma.:)
Ingrediente:
- 4-5 cartofi cu coaja rosie (sau cartofi noi, mici)
- o legatura de ceapa verde
- o ceapa rosie
- 100 g masline
- 4 oua
- un peste afumat, de preferat macrou
- ulei de masline
- otet
- sare si piper proaspat rasnit.
Cartofii se fierb cu tot cu coaja in apa sarata bine, stiut fiind faptul ca ei isi iau din apa atata sare cata au nevoie. In acest timp curatati pestele de piele si de oase, verificand si ras-verificand, sa nu cumva sa lasati vreun oscior pe-acolo. Ca o mica paranteza, al meu domn reuseste sa ma scoata din minti periodic cu faptul ca, oricat de bine as curata pestele si oricati oameni mananca din salata asta, el este singurul intotdeauna care are „norocul” sa gaseasca un os ratacit! E valabil si la orice prajitura in care pun nuca, de exemplu: la el se nimereste vesnic singura coaja! Eu il banuiesc ca ma saboteaza de fiecare data, n-ai cum, frate! sa ai atata ghinion si cu asa precizie! Pffff!!!
Puneti la fiert si ouale in timpul asta, avand grija sa le lasati sa se gateasca pana sunt tari.
Ceapa rosie o taiati julienne, la fel de marunt si partea alba de la ceapa verde. Puneti-o intr-un bol incapator si marinati-o, preparand in acest fel dressing-ul pentru salata. Adica puneti sare si piper peste ceapa, apoi adaugati 2-3 linguri de otet si tot cam asa de ulei de masline.
Curatati cartofii de coaja cat sunt inca fierbinti. Haideti, ca nu-i asa de greu, suflati si trece.:) Daca folositi cartofi mici, noi, nu e nevoie, lasati-i intregi, cu tot cu coaja. Tot asa, calduti, taiati-i in cuburi si puneti-i in bol, peste ceapa marinata. Daca ii adaugati cand sunt reci nu se patrund asa de bine de sos.
Scoateti samburii maslinelor (stiti, presandu-le cu lama unui cutit, ca sa se desprinda usor samburii) si adaugati-le in salata. La fel faceti cu bucatelele de peste si cu partea verde de la ceapa. Sarati si piperati daca mai considerati necesar. La final adaugati ouale, feliate sau taiate in sferturi, amestecand salata inca o data cu grija, sa nu se storcoceasca de tot.
Buna Dimineata,
Pentru mama mea la parastasul de 40 de zile trebuie sa fac de post si este dezlegare la peste.Pentru pachete am dorii sa fac o salata oriental cu peste, oare pot sa pun si ardei rosu , peste marinat nu afumat in salata oriental?.Daca ave-ti timp va cer ajutorul ptr o reteta de salata oriental de post cu peste marinat.
Buna dimineata! Da, sigur ca puteti sa puneti, insa aveti grija la cantitatea de otet. V-as recomanda macroul, eu cu pestele asta as incerca. Si cu siguranta ardeiul gras se potriveste. Acum tot e in sezon, puteti folosi si ceapa verde, iar pentru un plus de culoare puteti adauga si masline.
Cu peste marinat eu am si alta reteta daca doriti sa incercati, tot de post, fara cartofi: https://www.cucinino.ro/salata-de-peste-si-cruditati/