
De mai bine de 2 saptamani vreau sa fac salata asta, de cand am vazut pe site-ul lui Jamie Oliver poza ei de prezentare, super colorata, care mi-a placut maxim. Aveam si linte, aveam si bulgur, insa desi lipseste din salata originala de unde m-am inspirat, mi se parea mie ca taman rodia – si nu doar sosul de rodii (adica melasa aia de rodii, nu stiu cum sa-i zic…) ii lipsea din toata combinatia. Asa ca m-am bazat pe instinctul meu culinar, am cumparat o rodie si m-am pus pe treaba. Rezultatul a fost o explozie de gusturi contrastante si de texturi, exact cum ma asteptam sa fie.
Jamie, my friend, nu m-ai dezamagit niciodata…
Ingrediente:
- 200 g bulgur
- o conserva de linte
- 2 catei de usturoi
- zeama de la o jumatate de lamaie
- o ceapa rosie
- un ardei rosu
- 2 rosii (rosii, si ele; daca aveti galbene sau portocalii cu atat mai bine)
- boabele de la jumatate de rodie
- o legatura de patrunjel
- o mana de frunze de menta
- sare si piper proaspat rasnit
- melasa de rodie
- ulei de masline
- sumac.
Sa va zic cum am facut: am pus o cana de bulgur intr-un bol de sticla, plus niste sare; peste el am pus doua cani la fel de mari de apa fiarta, am acoperit bolul si l-am lasat sa se umfle.
Intre timp am desfacut conserva, am scurs lintea si am clatit-o bine; peste ea am dat pe razatoarea fina cei 2 catei de usturoi, am pus ceapa rosie taiata feliute subtiri, sare, piper, zeama de lamaie si un pic de ulei de masline, am amestecat bine si le-am lasat in pace, sa mai stea asa, in treaba lor.
Am tocat apoi cubulete ardeiul si rosiile – curatate de seminte, doar pulpa si am maruntit verdeturile. Toate astea le-am pus peste linte, am adaugat si o dusca buna de melasa de rodie, o lingurita de sumac si bobitele de rodie.
Cand s-a racit bulgurul bine l-am amestecat cu salata de linte, am mai pus un pic de melasa de rodie ca mi s-a parut ca ar mai fi nevoie, am dres de sare si am plasat continutul intr-o caserola de sticla, ca sa ne bucuram de salata asta impreuna cu colegii, la birou. Pentru ca mi-a iesit destul de mult, cat sa satur 4-5 persoane lejer… Deh, ce sa fac, nu stiu sa gatesc in cantitati mici, asta e problema mea…
Melasa de rodie, pe care am luat-o de la Mega Image si pe care am folosit-o si la Ras Asfour, este asta:
Ar trebui sa o gasiti in zona de produse cu specific oriental sau etnic, cred ca se gaseste si in alte supermarket-uri. Am vazut ca exista pe online multe alte variante, chiar si bio.
Despre sumac v-am spus un pic la salata Fattoush, eu tot din Mega il am, de la magazinuldemirodenii.ro:
Sfatul meu este sa nu va dati deoparte la noi gusturi, care nu va sunt familiare, veti descoperi ca exista o lume intreaga dincolo de aromele de leustean si cimbru cu care suntem noi obisnuiti….