Daca urmariti blogosfera culinara probabil ati observat multitudinea de retete cu dovleac din aceasta perioada. Nu pot sa zic ca e chiar o isterie cu dovleacul, desi nu suntem departe:), insa desi eu personal gatesc destul de mult dovleac in general in lunile de toamna-iarna, parca in asa hal ca anul asta nu am mai facut-o!

Daca si pe voi v-a cuprins „febra dovleacului”, hai sa va dau si eu cateva idei, din incercarile mele din acest sezon. Ca am fost foarte temerara.:)

Una din combinatiile probate a fost cea dintre dovleac si branza de capra, care s-a dovedit a fi de-a dreptul geniala!  Tocmai fusesem in weekend la Brasov, unde am mancat la Bistro de l’Arte o salata grozava cu spanac, branza de capra, pere si smochine, asa ca m-am gandit ca si dulceata dovleacului s-ar potrivi de minune intr-o astfel de alaturare. Si pentru ca am avut senzatia ca ar mai fi nevoie si de un pic de aciditate, am completat totul cu bucatele de portocala, iar dressing-ul a fost cu zeama de portocala si otet balsamic. Data viitoare am sa adaug si ceva crocant, gen seminte de dovleac sau nuci.

Ingrediente:

  • 300 g dovleac placintar, taiat in cubulete
  • 100 g branza de capra
  • 100 g baby spanac
  • o portocala
  • o ceapa rosie mica
  • ulei de masline (eu am avut unul picant, in care tin ardei iute)
  • otet balsamic
  • sare si piper proaspat rasnit.

Intai ne ocupam de cubuletele de dovleac, pe care le punem intr-o tava, le stropim cu niste ulei de masline si cu niste sare si le dam la cuptor, la 200 grade, pana se rumenesc la suprafata.

Intre timp aranjam pe o farfurie frunzulitele de spanac si taiem in bucati branza de capra si o insiram uniform peste ele; ceapa se taie rondele foarte subtiri si se imprastie si ea pe farfurie. Daca doriti, puteti sa o marinati 5 min intr-un pic de ulei de masline, un praf de sare si o lingura de otet balsamic, ca sa-i mai taie din iuteala; sau puteti sa o taiati mai grosier si sa o coaceti putin in cuptor, alaturi de dovleac, sa se inmoaie si sa se indulceasc putin; eu insa am lasat-o asa cruda. Data viitoare insa cred ca am sa merg pe varianta cu ceapa coapta.

Decojim portocala cu ajutorul unui cutit ascutit, stiti voi, cu tot cu partea alba, ca sa ramana descoperita pulpa; tot cu ajutorul cutitului decupati felii de portocala fara pielita; uitati aici un video, daca nu sunt eu suficient de explicita. Feliutele de portocala puneti-le si pe ele pe farfurie, iar ce ramane stoarceti bine intr-un bol, amestecati sucul astfel obtinut cu 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de otet balsamic, plus niste sare, ca sa obtineti astfel dressing-ul.

Numai bine aveti timp de cele de mai sus pana e gata dovleacul; asa calde adaugati si cubuletele coapte peste frunzele de spanac, branza de capra, ceapa si feliile de portocala, stropiti cu dressing, rasniti niste piper proaspat deasupra si … savurati.:)

Desi e o salata destul de simpla si cu putine ingrediente e si foarte consistenta, in doi nu am reusit sa o terminam, desi eram destul de flamanzi.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)