Suntem in post (nu, nu al Craciunului, ignorati zapada de afara!), tinem vreo dieta fara carne sau pur si simplu vrem sa pregatim ceva rapid pentru cina, salatele de genul asta pot fi o solutie foarte buna. Si pentru ca sotul meu nu se da in vant dupa pilafuri, am incercat tot timpul sa gasesc retete cu orez care sa-i trezeasca cat de cat interesul. Ca stiti, el e mai pretentios din fire si nu vreau sa ma dea afara din casa pe motiv ca nu-i fac mancare buna.:)

Amestecul asta l-am descoperit intamplator, dar zau ca mi-as fi dat singura un premiu dupa ce-am facut-o! Cine ar mai fi putut sa se gandeasca sa amestece orez cu ciuperci?! Doamne, imi vine sa ma si pup singura, desteapta mica ce sunt!:)

Ce sa zic, e foarte bun, chiar si lui i-a placut, desi bineinteles ca tot a gasit ceva de comentat, gen „mai trebuia sare”, ca doar nu poate sa taca si sa inghita ce-i pun in fata, fara sa comenteze!! Uff, ce ma enerveaza… Dar na… acum ce sa fac… daca n-ar face asta n-ar mai fi el… Iar daca n-ar fi el nu l-as mai iubi. Intelegeti dilema?!?!??

Hai sa va zic si voua reteta, ca doar de aia ne-am adunat aici, in cadru organizat:

Ingrediente:

  • 150 orez basmati (sau orice fel de orez cu bobul lung, dar asta e mai gustos)
  • 250 g ciuperci
  • 2 cepe rosii medii
  • un praz mic
  • o capatana de usturoi
  • o lingura de unt
  • 50 ml vin alb
  • ulei de masline
  • otet din orez
  • fulgi de chilli
  • sare si piper.

Una din cepele rosii se taie in rondele foarte subtiri, impreuna cu partea verde de la praz; se adauga sare, piper proaspat rasnit, un pic de ulei de masline si o lingura de otet din orez; se lasa minim jumatate de ora sa se marineze. In felul acesta iuteala celor 2 legume se inmoaie, la fel ca si consistenta lor. Apropo, puteti folosi la marinat si otet normal sau zeama de lamaie, ceapa astfel preparata putand insoti multe alte preparate: ficat prajit, iahnie de fasole, sandwich-uri cu friptura rece etc.

Celelalte 2 cepe se soteaza cu restul de praz si cu usturoiul feliat subtire, intr-un pic de unt si ulei de masline; se adauga apoi ciupercile feliate si se lasa sa se patrunda, asezonandu-le cu sare si piper. Puneti si un pic de vin alb si opriti focul atunci cand sosul este redus.

Intre timp puteti prepara si orezul: se pune la fiert apa (proportia e de 2 parti apa, o parte orez). Cand apa e clocotita se toarna peste orez, se sareaza si se lasa in continuare la fiert, la foc foarte mic, cu oala acoperita, pana cand lichidul dispare complet, fara sa fie nevoie sa-l amestecati. La 5 min dupa ce opriti focul treceti o furculita prin orez, ca sa-l faceti pufos si sa desfaceti boabele unele de altele.

Dupa aceea totul e simplu: amestecati orezul cu ciupercile sotate si presarati pe deasupra ceapa marinata. Daca va place mai picant, puneti si niste ardei iute proaspat pe deasupra.

Deci daca aveti si voi figuri de soti din astia ca al meu, sa incercati reteta si sa-mi ziceti si mie daca l-ati impresionat cumva. Sa ma simt si eu bine nitel.:)

Multam!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)