E sezonul vinetelor, al dovleceilor, al ardeilor si al rosiilor cu gust adevarat, parca e si pacat sa le consideri doar garnituri la feluri principale cu carne… Cred ca merita si ele o soarta mai buna, asa ca haideti sa ne bucuram de prospetimea si aroma lor acum, cand le e timpul.

Adica, pe bune… Nu va vin 100 de idei de retete cand aveti in fata asa ceva?

O modalitate foarte buna de a pune in valoare aceste legume minunate este ratatouille, adica un fel de tocana provensala; aceasta poate fi facuta taind rondele legumele si aranjandu-le frumos intr-o tava de cuptor, asezandu-le pe un strat format din sos de rosii aromat cu usturoi si diferite verdeturi, sau puteti sa preparati totul taind legumele in cuburi mai mari decat am face pentru un ghiveci de-al nostru. Eu am ales a doua varianta si iata ce-a iesit:

Ingrediente:

  • 2 vinete
  • 1 zucchini
  • 1 dovlecel
  • 3 ardei grasi
  • 2 cepe rosii
  • o capatana de usturoi
  • 4-5 rosii bine coapte
  • busuioc
  • ulei de masline
  • un pic de otet balsamic
  • cimbru uscat
  • 2 frunze de dafin
  • sare si piper proaspat rasnit.

Taiati ardeii, vinetele si dovleceii in cuburi egale, de cca 3 cm. Sotati-le pe rand intr-un pic de ulei de masline, pe foc mare, adaugand un pic de sare la final. Lasati-le doar cat sa capete o crusta, insa in interior sa fie tot crocante, pentru ca urmeaza sa fie bagate si la cuptor. Se zice ca, daca sotati legumele separat, gustul fiecareia se pastreaza mai bine si rezultatul este mai spectaculos. N-am zis eu, asa scrie la Larousse Gastronomique. Data viitoare am sa le sotez impreuna, ca sa vad daca e adevarat.

Puneti legumele astfel gatite intr-o tava; taiati ceapa rosie mai mare, asa, precum si usturoiul, tocat feliute subtiri; sotati-le si pe ele in ulei de masline, cu un pic de sare si cu cimbru uscat.

Curatati rosiile de pielita, tocati-le marunt si executati un sos din ele, cu un pic de ulei de masline, sare, piper si busuioc proaspat.

Amestecati apoi legumele sotate cu ceapa si usturoiul, sosul de rosii si 2-3 linguri de otet balsamic. Asezonati cu sare, piper, cimbru si adaugati si frunzele de dafin, mai stropiti cu un pic de ulei de masline si bagati tava in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru cca 15 min.

Mai presarati niste busuioc proaspat pe deasupra la final.

Chestia asta e super-buna daca ai legume proaspete; merge foarte bine si cu un ou ochi sau posat deasupra. Sau pur si simplu cu niste bagheta proaspata.

Merveilleuse!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)