Prajiturelele cu ravas facute in casa pot reprezenta un cadou dragut pentru cineva drag, mesajele din interior putand fi gandurile ce doriti sa i le transmiteti. Sfatul meu, daca alegeti sa i le dedicati iubitului sau sotului, este ca ar fi de preferat sa-i spuneti vorbe dulci, nu “Mai du si tu gunoiul!” sau “Daca ai spala si tu vasele macar o data pe saptamana…”. Dar evident, depinde de starea, umorul si imaginatia fiecaruia…:)

Ingrediente:

  • 3 albusuri (la temperatura camerei)
  • 150 g zahar (de preferat cat mai fin)
  • 100 grame unt topit
  • extract de vanilie
  • esenta de migdale
  • 3 linguri de apa
  • 100 grame de faina (4 linguri)
  • 30 grame de amidon (doua linguri)
  • un praf de sare
  • hartiute tiparite cu mesajele dorite.

Incalziti cuptorul la 180 grade. Pregatiti o tava intinsa, acoperita cu hartie de copt, pe care incercati sa o fixati pe suprafata tavii (o puteti lipi de tava cu un pic de albus de ou batut, pus la cele 4 colturi). Pentru aceasta reteta ideala ar fi o folie de silicon speciala pentru copt, care sta fixa pe suprafata tavii. De asemenea, e bine sa aveti la indemana o cana, pe marginea careia sa indoiti prajiturelele imediat ce le lipiti, si o tava de briose, in care sa lasati prajiturelele sa se raceasca, fara a-si modifica forma.

Bateti albusurile spuma impreuna cu zaharul, pana cand acesta se topeste; nu e nevoie sa bateti albusurile ca pentru bezele. Se adauga untul, aromele si apa, iar la sfarsit se adauga faina, amestecata si cernuta cu amidonul si praful de sare; se amesteca usor, pana cand toata faina este bine incorporata. Se obtine astfel un aluat moale, ca o crema.

Turnati cate o lingurita din aluat pe suprafata de copt, la o distanta de cca 10 cm, si intindeti compozitia astfel incat sa formati discuri uniforme, cu diametrul de 7-8 cm maxim. Coaceti-le 5-10 minute, pana cand marginile capata o culoare aurie.

 

La inceput, pana capatati dexteritate in formarea si lipirea prajiturelelor, e bine sa lucrati numai cu doua odata, pentru ca doar cat sunt fierbinti, imediat scoase din cuptor sunt maleabile, apoi se intaresc si nu se mai pot modela.

Cu ajutorul unei spatule intoarceti fursecurile imediat ce le scoateti din cuptor, plasati hartiuta cu mesaj (ravasul) in centru si pliati-le in forma de semicerc, incercand sa lipiti cat mai bine marginile una de cealalta. Puteti lucra direct in tava sau puteti transfera discurile pe o suprafata de lemn, care le impiedica sa se raceasca repede, pastrand caldura.

Prajitura astfel formata se fixeaza perpendicular pe marginea unei cani, tragand in jos de colturi, astfel incat sa obtineti forma bine-cunoscuta a celebrelor “fortune cookies”. Plasati-le in tava de briose pana cand se racesc.

Merg de minune cu o cana de ceai aromat, verde sau negru. Sau fara… merg oricum.

Mesajele din ravase (pentru ca am publicat reteta in numarul de februarie 2015 al revistei “Din bucataria Adinei”, am folosit proverbe chinezesti):

  • “Drumul cel mai scurt dintre doi oameni este zambetul.”
  • “Mai bine sa te impiedici pe o cale noua decat sa cazi pe o cale batatorita.”
  • “Tiglele care te feresc de ploaie au fost facute pe vreme buna.”
  • “Copacul care cade face mai mult zgomot decat toata padurea care creste in tacere.”
  • “Iubeste-ti aproapele cand o merita cel mai putin; atunci are nevoie de tine cel mai mult.”
  • “Viciul este urat si la oamenii frumosi; virtutea este frumoasa si la cei urati.”
  • “Daca vrei sa muti muntele din loc, trebuie sa incepi cu pietricelele.”
  • “Ne trebuie doi ani din viata sa invatam sa vorbim si restul vietii sa invatam sa tacem.”
  • “Nu te mania pe Dumnezeu ca a creat tigrul, multumeste-I ca nu i-a dat aripi.”
  • “Chiar si cel mai lung zid incepe intotdeauna cu prima caramida.”
  • “Nu cauta sa te salvezi din valtoarea apei agatandu-te de coada unui tigru.”
  • “Numai cu ochii altora iti poti vedea cu adevarat defectele.”
  • “Cine te lauda iti este dusman, cine te dojeneste te invata.”
  • “Si o bucata de hartie este grea daca o ridici de prea multe ori.”
Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)