Mi se intampla destul de des sa ma hotarasc in 5 minute ce sa gatesc pentru cina, eventual pentru pranzul de a doua zi de la birou doar deschizand frigiderul si camara; iau de acolo ce am, ma uit putin la ele si imi vin idei. Nu trebuie sa fii deloc vreun geniu intr-ale gastronomiei totusi ca sa-ti vina gandul sa faci niste paste, stiu…:) Pana la urma, cred ca toata lumea are pe un raft, acolo o punga cu paste, niste mazare in congelator si niste oua in frigider, ce Dumnezeu…

Ce-i drept, nimeni nu are muschi afumat de tata in afara de mine…  Cred ca in lipsa puteti sa va descurcati si cu un prosciutto sau cu niste bacon. De fapt, merg si carnatii la chestia asta, vedeti si voi ce aveti pe-acolo.

Ce e foarte, foarte important totusi este sa incercati sa folositi alimentele din frigider si sa nu aruncati mancarea, fie ca e vorba de legume, fructe, bucatele de branza uscata, niste carne de la friptura de duminica, cozonac uscat sau chiar paine mai veche. Nu numai ca sunt bani aruncati aiurea pe fereastra, dar numai la gandul ca altii n-au de nici unele si stau cu zilele nemancati, mi se pare efectiv nesimtire sa trantesti in cosul de gunoi ce consideri ca nu mai e bun. Eventual chestii la care nici macar nu le-ai desfacut ambalajul…

Ma rog, aici nu vreau sa intru intr-o alta discutie, cum ca oricum cumparam mereu mai mult decat avem efectiv nevoie si aruncam cel putin un sfert, o lasam pe altadata. Ideea e ca ar trebui totusi sa cumparam si sa mancam mai responsabil, fara sa risipim aiurea.

Va dau mai jos cateva metode aplicate de mine in acest sens, chestii de bun simt, nimic wow:

  • legumele ca morcovul, telina, pastarnacul chiar si ardeii – puteti sa le taiati cubulete si sa le puneti la congelator amestecate, pentru o viitoare ciorba; asta in cazul in care nu vreti sa faceti o supa-crema din ele imediat, cremele pot fi „salvarea” multor chestii uitate prin frigider;
  • o alta varianta ar fi sa le curatati si sa le congelati intregi, pentru supa; dupa ce luati spuma de la carne, puneti legumele asa, congelate si veti obtine o zeama absolut delicioasa;
  • bananele mai vechi, maronite deja pot fi folosi puse cu succes in checuri sau briose; o alta varianta ar fi sa le taiati feliute, sa le congelati si sa le folositi la inghetate – sunt grozave! sau la smoothie-uri;
  • alte fructe pot fi imediat puse intr-un compot sau intr-un gem rapid, pe care sa-l mancati in weekend pe paine prajita sau pe niste clatite; sau puteti sa le puneti in tarte, de ce nu;
  • painea poate fi taiata in cubulete si facuta crutoane, care pot tine bine mersi si 2 luni; sau poate fi facuta pesmet, mult mai bun decat cel din comert; sau puteti face un bread and butter pudding;
  • cozonacul vechi se poate refolosi in budinci sau tarte, are Jamie o reteta faina, cu panettone;
  • cojile ramase de la parmezan eu le pastrez intotdeauna si le pun la fiert cand fac vreo supa-crema;
  • branzeturile ramase le dau pe razatoare, le amestec si le pun in congelator; le folosesc apoi la paste, supe sau sosuri;
  • mezelurile gen muschi, bacon, sunca le tai cubulete si le pastrez la fel, in congelator; imediat poti face un sos pentru paste cu ele sau poti scoate din anonimat o tocanita de cartofi  sau o mancare de mazare;

Daca mai stiti si voi alte din astea va rog sa-mi spuneti. Pana una alta, hai sa va dau si reteta, ca de la asta am pornit doar…

Ingrediente:

  • jumatate de pachet sau cutie de paste, de preferat scurte – fusilli, farfalle, penne s.a.
  • 200 g mazare congelata
  • 200 g bacon/prosciutto/pancetta/muschi afumat
  • 3 oua
  • 400 g smantana
  • 100 g parmezan
  • un pic de nucsoara
  • sare si piper proaspat rasnit
  • unt, pentru uns vasul.

Pastele se fierb in apa clocotita cu sare conform instructiunilor de pe ambalaj; aveti grija sa nu le „omorati”, scoateti-le cand sunt facute, dar totusi al dente.

Intre timp se pune si mazarea congelata intr-un pic de apa cu sare si se fierbe cca 10 minute.

Baconul se taie cubulete sau fasii, depinde de care aveti, si se rumeneste un pic in tigaie.

Se amesteca intr-un castron pastele cu baconul si mazarea fiarta.

Ouale se bat impreuna cu smantana, se pune nucsoara, se sareaza si se pipereaza, apoi se incorporeaza parmezanul ras, pastrand o mana pentru presarat deasupra. Se toarna peste paste amestecand totul bine si se aseaza compozitia intr-un vas nu foarte adanc, uns cu unt.

!! Daca vreti sa gatiti aceata reteta doar pentru cina si nu si pentru a doua zi puteti sari partea cu bagatul la cuptor  si puteti prepara sosul in stilul pastelor carbonara, eliminand smantana si albusurile din ecuatie. Adica bateti galbenusurile bine, adaugati parmezanul ras, condimentati si amestecati totul cu pastele + mazarea + baconul, obligatoriu fierbinti. 

Se presara restul de parmezan si se da la cuptor pentru cca 20 minute la 180 grade, pana cand se rumenesc frumos deasupra.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)