Unele din cele mai faine amintiri din studentie erau mesele pe care le faceam cu fostii colegi de liceu, toti fiind veniti la Bucuresti pentru studii. Gazda ne era Iulia, colega mea de banca in liceu si de apartament in primii 3 ani de facultate; de regula eu eram responsabila cu gatitul, Razvan facea celebrul lui tort de clatite cu frisca si dulceata de afine (mestere, iti fur reteta!:)), iar starter-ul (bine, si finish-ul, de cele mai multe ori…) era asigurat de vinul calitate premium trimis de tatal Iuliei in cantitati industriale (sa-i dea Dumnezeu sanatate, ii urez pe-aceasta cale! Legat de asta, intotdeauna m-am intrebat ce credea dumnealui ca se intampla cu vinul ala… Oare stia ca-l bem?!:))

Una din mancarurile pe care le faceam in perioada respectiva erau aceste paste; nu mai stiu de unde a venit reteta, stiu sigur ca Iulia mi-a zis de ea. De-a lungul timpului am incercat sa inlocuiesc sunca de Praga cu bacon sau cu muschi afumat trimis de ai mei ori sa pun cascaval simplu sau parmezan in loc de cascaval afumat, insa in nici o varianta nu au iesit la fel de bune. Poate nici una nu-mi amintea de acele vremuri, alta explicatie n-am gasit, asa ca m-am resemnat sa mai inventez lucruri si am lasat-o asa. Am pus si eu niste cimbru proaspat, e tot ce s-a putut…

Va garantez ca sunt super usor de facut aceste paste si sunt de-a dreptul delicioase! Si ce faine erau cand ne intorceam din Regie la 4 dimineata, asa reci, din frigider! Bateau la fund orice saorma!:)

Ingrediente:

  • 250 g paste (eu am folosit farfalle)
  • 200 g sunca de Praga
  • 100 g cascaval afumat
  • 200 g smantana (din cea obisnuita, la borcan, nu din aceea de gatit)
  • cateva crengute de cimbru proaspat
  • ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit.

Pastele se pun la fiert in apa clocotita si bine sarata (un proverb italian zice ca ar trebui sa fie la fel de sarata ca apa de mare). In acest timp taiati sunca in cubulete mici si rumeniti-o intr-un pic de ulei de masline, impreuna cu un strop de cimbru proaspat.

Intr-un bol incapator puneti sunca rumenita si scursa de ulei, cascavalul ras si smantana; sarati si piperati, amestecati bine, iar cand pastele sunt fierte le scurgeti si le puneti de asemenea in bol.

Luati apoi doua farfurii adanci, umpleti-le, luati-va consortul sau consoarta de manuta, prindeti si doua furculite din mers si trantiti-va pe canapea, in fata unui film bun la care sa va uitati in timp ce savurati pastele de mai sus. De preferat ar fi si un Chardonnay sau un Riesling rece ca gheata pe langa voi.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)