De cand ne-am mutat intr-o zona mai izolata, unde nu avem niciun magazin unde m-as putea duce pe jos sa cumpar ceva, ne-am obisnuit sa ne facem cumparaturile in drum spre casa. Nu e ca si cum n-am avea de unde, avem Selgros-ul (my love:)) la 2 pasi de birou, Cora la 2 km si 2 Mega Image-uri mari in apropiere. Ne-am obisnuit, de asemenea, sa ne facem provizii, ca sa nu fim nevoiti ca pentru un fleac sa trebuiasca sa ne urcam in masina, primul magazin fiind la cca 5 km distanta.

Inevitabil insa se intampla sa uitam ceva (adica sa uit eu:) ). Ieri m-am trezit ca nu avem paine, si desi sa merg „in sat” mi-ar fi luat 15 min dus intors cu masina, am ales sa ma complic intr-un mod placut si am facut eu paine.

Recunosc ca nu-s specialista in asta pentru ca nu m-a pasionat prea mult acest subiect. In plus, cu dietele mele nesfarsite (si fara folos:)) painea a fost intotdeauna un subiect tabu.

Acum m-am mai relaxat din acest punct de vedere, insa nu intr-atat incat sa ignor avantajele nutritive ale unei unei paini facute din faina integrala in detrimentul uneia din faina alba, super-rafinata, plina de glucide goale. In plus, faina de secara in sine are mai putin gluten decat faina de grau, integrala sau nu, si reprezinta o importanta sursa de magneziu. Adaosul de seminte inseamna un plus de aminoacizi, vitamine si minerale, esentiale pentru buna functionare a corpului nostru.


Ingrediente:

  • 500 g faina integrala de secara
  • 100 g faina alba de grau
  • 25 g drojdie proaspata
  • o lingurita de sare
  • 400 ml apa calda
  • 3 linguri de ulei de masline
  • o lingurita de miere
  • amestec de seminte – susan, in, dovleac, floarea soarelui.


Fara sa vreau sa va plictisesc, mai ales ca exista nenumarate surse pe net care pot explica mai riguros ca mine beneficiile ingredientelor folosite, sa va zic ce-am facut eu cu ele:

Am amestecat faina de secara cu cea de grau intr-un bol; am facut o gropita in mijloc si am pus acolo uleiul de masline si un amestec facut din drojdie, miere si apa calduta; am inceput sa incorporez treptat faina de pe marginea bolului, apoi am adaugat sarea si amestecul de seminte. Ideea e sa obtineti un aluat care nu se lipeste, asa ca, in functie de cum il simtiti la mana, e posibil sa mai fie nevoie de faina, daca e prea moale, sau de apa, daca nu.

Acoperiti apoi bolul cu folie alimentara si lasati la dospit intr-un loc cald, unde sa nu fie curent, pentru cca o ora. Nu-si dubleaza volumul, ca la cozonac, dar creste ceva.

Dupa aceea pudrati cu faina plansa de lucru, rasturnati aluatul si intindeti-l usor, cu ajutorul degetelor, pana obtineti un fel de dreptunghi. Nu insistati prea tare, sa nu scoateti aerul din aluat. Impaturiti aluatul, aducand partile laterale spre mijloc, apoi mai adunati o data lateralele spre mijloc, cat sa obtineti un rulou. Sigilati cu degetele lipitura si asezati ruloul pe o tava acoperita cu hartie de copt, cu lipitura dedesubt. In acest fel nu se va lati in timpul coacerii si isi va pastra forma. Am citit asta pe blogul Laurei Adamache, careia ii multumesc pe aceasta cale. Uitati aici sursa, aveti si poze despre modul de impaturire: http://www.lauraadamache.ro/2009/10/paine-multicereale.html

Am udat un pic cu pensula suprafata painii si am imprastiat seminte pe deasupra, apoi am mai lasat la crescut inca vreo ora.

Intre timp am incalzit cuptorul la 220 grade si am bagat o tava goala in el, in partea de jos a cuptorului; cand a venit vremea sa bag painea, am aruncat o cana cu apa in tava fierbinte de dedesubt, apoi am pus tava cu painea in partea de mijloc a cuptorului si am inchis usa. In acest fel s-a creat un abur care a ajutat la formarea crustei.

In aproximativ 40 minute painea mea era coapta, adica atunci cand am scos-o si am batut-o pe fund, suna a gol.

Am lasat-o sa se raceasca de tot inainte sa o feliez.

A iesit crocanta, cu un gust si o consistenta robusta. Eu sunt multumita si cred ca am sa mai fac experimente cu paine cat de curand.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)