Nu stiu daca exista cineva care sa zica ca nu-i plac ouale umplute… De regula, era un aperitiv nelipsit pe mesele de sarbatoare ale parintilor nostri, poate de aici si tendinta noastra, a urmatoarei generatii, sa le considere demodate. Pentru ca, nu-i asa, ouale umplute sunt so very 80’s.:)

Dam noi ochii peste cap, dar daca ne pune cineva un platouas cu oua din astea motate, nu cred ca da nici unul inapoi, nu?:)

Recunosc ca nu sunt fanul oualor umplute cu pate sau cu branza, mie imi plac asa, mai simple. In varianta asta, cu ansoa si capere, mi se par cele mai echilibrate: ansoa nu face altceva decat sa le condimenteze un pic, fara sa le dea gust de peste, iar caperele aduc exact acel gust usor piperat si acrisor care le lipseste oualor sa nu fie un pic gretoase. Si la final, daca sunt pudrate cu un pic de boia, sunt cu atat mai faine.

Ingrediente:

  • 10 oua
  • zeama de la o lamaie
  • o lingura de mustar Dijon
  • 5-6 file-uri de ansoa
  • o lingura de capere murate
  • ulei de floarea soarelui
  • piper proaspat rasnit.

Mod de preparare:

Incepeti, evident, prin a fierbe ouale. Nu va tin teoria chibritului aici, ca doar toata lumea stie sa fiarba oua. Doar va zic, asa, ca eu le scot din frigider cu vreun sfert de ora inainte si le asez cu grija in cratita, apoi torn apa rece peste ele si un strop de sare, dupa care le pun la fiert la foc mic. Treburile astea ar fi necesare ca sa nu crape coaja in timpul gatirii.

Le lasati cam 10-12 minute dupa ce au inceput sa fiarba, apoi le scoateti cu grija cu o lingura si le socati termic, punandu-le in apa cu gheata. Dupa aia puteti sa va apucati sa le curatati, acum e cel mai bun moment si o sa vedeti cum coaja se desprinde foarte usor.

Cand s-au racit bine, se taie in doua (de regula pe lung, insa le-am mai taiat si invers, arata haios, ca niste pui, asa:)), se scoate cu grija galbenusul, iar „cojile” de albus fiert se aseaza pe o farfurie, fara sa le inghesuiti prea tare si decupand putintel din fund, ca sa aiba stabilitate.

Galbenusurile se amesteca cu mustarul, file-urile de ansoa tocate, caperele stoarse bine si maruntite, piperul si cu un pic de ulei. Nu mai e nevoie de sare, ca e ansoa destul de sarata. Bagati in compozitie blender-ul vertical, ca sa omogenizati totul perfect, adaugand cate un strop de ulei si zeama de lamaie pana cand ajungeti la gustul dorit si la consistenta potrivita. Ar trebui sa arate ca o crema ferma, insa de-ajuns de moale incat sa o puteti pune in pos.

Deci, cum ziceam, puneti amestecul de galbenusuri intr-un pos cu dui in stea si umpleti cosuletele de albus, ca sa arate cat mai dragut si mai uniform posibil. Pudrati cu un pic de boia dulce daca vreti si ornati dupa cum va taie … imaginatia.:) Puteti folosi feliute de castravete murat (aveti grija sa nu fie umed, puneti-l pe servet de hartie inainte), feliute de masline, ridichi, marar, patrunjel, ceapa verde, icre rosii, ce aveti.

Hai, lasati fitele si bagati niste oua umplute!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)