E duminica, deci o zi potrivita pentru un rasfat culinar. Cu putin timp si rabdare, puteti face o reteta demna de orice bistro select! Ce-i drept, nu e genul de preparat pe care sa-l faci in fiecare zi, mai ales ca e destul de consistent. Cum zice Exarhu, o clipa pe limba, o viata pe solduri.:)

Puteti folosi chifle proaspete din comert, taiate pe jumatate si rumenite usor. Dar… DAR!… daca vreti sa faceti chiar o chestie de-a dreptul, pur si simplu, dementiala, preparati-va singuri briosele englezesti, ca in reteta originala. Nu sunt greu de facut, dureaza un pic, dar va garantez ca se merita fiecare secunda de efort! Reteta de Eglish muffins o gasiti aici.

Ingrediente:

  • 2 chifle proaspete sau 2 briose englezesti
  • unt de buna calitate, pentru uns
  • 4 oua
  • 4 felii de bacon
  • sos olandez
  • chives tocat, pentru decor.

Pentru sosul olandez aveti nevoie de :

  • 250 g unt topit si racit
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri de apa rece
  • o lingura suc proaspat de lamaie
  • sare si piper proaspat macinat.

Mod de preparare:

Sosul olandez se face pe baie de aburi, asa ca puneti o cratita cu apa la fiert. Intr-un bol termorezistent (din sticla speciala sau din inox) bateti galbenusurile cu cele 2 linguri de apa rece si cu sucul de lamaie. Transferati-l pe bain-marie si continuati sa bateti energic 4-5 minute, pana cand compozitia devine pufoasa (aveti grija ca fundul bolului sa nu atinga apa care fierbe, altfel se incalzeste prea tare si ouale se coaguleaza). Luati apoi de pe aburi  si continuati sa bateti la fel de hotarat galbenusurile, pana cand se mai racesc, adica inca vreun minut, doua, dupa care picurati incet untul topit, batand in continuare, pana cand este incorporat cu totul. Asezonati cu sare si piper proaspat rasnit.

Sosul olandez se serveste imediat dupa ce e gata; se poate pastra caldut vreo 10 min fara sa pateasca nimic, acoperind bolul cu un capac si punandu-l pe vasul cu apa folosit la bain-marie (cu focul oprit, evident). Pe langa ouale Benedict se mai poate folosi in multe alte preparate, fiind un sos de baza al bucatariei franceze. O asociere des intalnita este cu sparanghelul, insa merge de minune si cu peste la gratar, cartofi copti, broccoli, varza de Bruxelles s.a.

Pentru ouale posate, puneti o cantitate generoasa de apa la fiert intr-un vas larg, eventual o tigaie larga cu peretii inalti, in care adaugati o lingurita de otet sau de zeama de lamaie. Cand da in clocot, se opreste focul. Ouale se sparg intr-o farfurioara si se lasa sa alunece usor in apa, chiar sub luciul acestea. Se acopera si se lasa aprox 3 minute pentru oua posate moi sau 5 min daca preferati ouale un pic mai tari.

Nu faceti mai mult de 2 oua odata pentru ca ar raci apa si nu s-ar mai fierbe; aveti insa grija ca de fiecare data sa infierbantati din nou apa.

Se scot cu o spumiera si se pot aseza cateva secunde pe servetele din hartie, pentru a se scurge excesul de apa. Se pastreaza calde, pe o farfurie incalzita. Un truc al bucatarilor este sa puna ouale posate in apa rece cu gheata daca gatesc in cantitati mai mari, apoi sa le reincalzeasca in apa calda inainte sa fie servite.

Feliile de bacon se prajesc intr-o tigaie pana cand devin crocante; chiflele sau briosele englezesti se taie in doua pe lungime si se prajesc in toaster sau pe gratar, apoi se ung cu unt; eu le-am rumenit tot intr-o tigaie. Pe fiecare jumatate de briosa se aseaza o felie de bacon, un ou posat pudrat cu putina sare si apoi se toarna sosul olandez. Se decoreaza cu chives tocat.

Cam asta-i… dezmat total. Nerecomandat celor slabi de inger sau celor care incearca sa slabeasca!:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)