Sau, pe hipstereste, vegan brownie cu quince jam and jelly.:)

Negresa de post am mai facut de multe ori si probabil orice gospodina stie reteta; ce am facut eu altfel de data asta a fost sa folosesc o minunata dulceata de gutui facuta de mama, plina de cuburi gumoase si aromate de gutuie, scaldate intr-un sirop parfumat (pe bune, e cea mai buna dulceata facuta de maica-mea, ever!) si pelteaua grozava facuta de mama-soacra, plina de savoare si cu o culoare chihlimbarie dementiala!

Ce pot sa zic, sunt o norocoasa! „Mamelele”, cum le zicem noi in gluma, sunt niste meseriase.

Hopa, ca si fata/nora are ceva skill-uri!:)

Ingrediente:

Pentru o tava de 20×20 cm aveti nevoie de:

  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 200 ml apa
  • 100 g cacao
  • 200 g faina
  • 200 g miez de nuca
  • 200 g dulceata de gutui
  • 1 plic praf de copt
  • coaja de la o portocala
  • vanilie
  • un pic de zeama de portocala
  • un praf de sare.
  • in plus, pentru decor: peltea de gutui.

Mod de preparare:

Am preincalzit cuptorul la 180 grade si am pregatit tava, ungand-o cu ulei si tapetand-o cu hartie de copt.

Am pus intr-o craticioara zaharul, uleiul, apa si cacaoa, pe foc mic, pana cand a inceput sa fiarba si zaharul a fost topit de tot. Am oprit focul si am lasat din acest sirop ciocolatos o canita deoparte, pentru decor.

Cand continutul cratitei s-a racit, am adaugat coaja rasa de portocala, vanilia (extract de vanilie, zahar vanilat Bourbon, boabe de la o pastaie, ce aveti, numai sa fie de calitate) si un strop de zeama de portocala, asa, sa fie. Cam de la vreo 2 felii, nu mai mult.

Am adaugat apoi faina cernuta si amestecata cu sarea si praful de copt, apoi nucile (rumenite nitel in prealabil, apoi tocate cu un cutit, sa ramana bucati mai mari) si dulceata de gutui de va spuneam mai sus.

Am omogenizat totul usor, cu o spatula, apoi am turnat amestecul in tava si am bagat prajitura la 180 grade pentru cca 45 minute, pana cand a trecut testul scobitorii.

Cand s-a racit am turnat pe deasupra prajiturii siropul lasat deoparte, care a functionat pe post de glazura, am presarat apoi niste bucatele de nuca si am pus pe fiecare portie cate o lingurita mica de peltea de la mama-soacra. Observati ce culoare si ce transparenta are pelteaua si ce consistenta umeda are prajitura!

Pentru mazgalirea farfuriei am folosit acelasi sirop de cacao, peltea subtiata cu un pic de apa si bucatele de nuca.

Acestea fiind zise, va prezint o colaborare reusita mama-fiica-soacra, dulci toate, evident, rezultatul insa nefiind „de dulce”.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)