Sarumana, mama! Sarumana, bunica! Sarumana, Mica! Sarumana mamelor si bunicilor si strabunicilor voastre, care au pastrat reteta asa, sa ajunga si la mine. Sper ca intr-o zi sa am si eu o fata, s-o invat sa faca mucenici… Si-apoi si ea, mai departe…

Pentru mine, respectarea traditiilor inseamna ceea ce ne defineste, pana la urma, ca popor… Mucenicii nu inseamna doar o painica dulce, unsa cu miere si pudrata cu nuca, ci inseamna legatura mea cu mama, cu bunica, cu strabunica si cu toate care de-a lungul timpului, in aceeasi zi, faceau aceeasi reteta in fiecare an. Ma simt asa… cumva conectata la toti cei dinaintea mea ducand mai departe acest obicei. Si am de gand sa o fac si de-acum incolo.

Pana una alta, in fiecare an creste ingrijorator de mult cantitatea de mucenici pe care o execut. Deja am ajuns sa fac aluatul din 3 kg de faina… Stiti cam cati ies din atata aluat?! Cam o suta… Ce sa fac, daca pe-aici nu prea sunt moldovence care sa faca mucenici copti?! Sa-i las pe oameni nemancati?!:)

Acum insa cu atat mai mult e important pentru mine sa-i pregatesc, pentru ca o fac si cu gandul la tata-socru, care era mare amator si care astepta in fiecare an sa primeasca mucenici copti „de la nor-sa”, obisnuit fiind de mic cu acestia, mamaie fiind originara din Galati. Asa ca dau de pomana cat pot de multi, sa se bucure si tata de ei acolo unde este!

Ingrediente (pentru doua tavi):

  • 1 kg faina
  • 150 g zahar
  • 4 oua, plus inca un ou pentru uns
  • 400 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 0 lingurita sare
  • 50 g drojdie proaspata sau 2 plicuri drojdie uscata
  • coaja lamaie.

Pentru sirop:

  • 500 ml apa
  • 250 g zahar
  • arome (vanilie, coaja portocala, rom)

Mai aveti nevoie de miere pentru uns si de nuca macinata pentru pudrat.

Pentru ca 9 martie cade aproape intotdeauna in postul Pastelui, mucenicii moldovenesti (sfintii) traditionali se fac de post, din aluat de paine indulcit cu zahar, la care se adauga ulei la framantat ca sa fie fragezi si sa se insiropeze mai bine. Eu am facut varianta mai putin „light”, cu aluat in care am pus oua si lapte, foarte asemanantor cu aluatul de cozonac.

Intr-un bol incapator se amesteca ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia. Se adauga in mijlocul compozitiei ouale batute, laptele caldut si coaja de lamaie, apoi se incorporeaza, incet-incet ingredientele uscate, pana cand compozitia se omogenizeaza. Daca aluatul este lipicios, se mai poate adauga un pic de faina. Se framanta aluatul minim 10-15 minute, adaugand treptat uleiul incalzit. (In cazul in care se foloseste drojdie proaspata, aceasta se dizolva in laptele caldut si apoi se adauga in compozitie).

Se obtine un aluat elastic, care nu se lipeste de maini; se lasa sa creasca intr-un bol acoperit cu un servet curat sau cu folie alimentara, intr-un loc caldut si ferit de umezeala. Dupa circa o ora aluatul isi dubleaza volumul si este gata de modelat, adica poate incepe partea distractiva.:)

Se formeaza bile din aluat, care se ruleaza apoi pe planseta pudrata cu putina faina pana se formeaza bastonase de grosime uniforma, impletindu-se apoi sub forma de 8. Aveti grija sa nu impletiti foarte strans, mucenicii vor creste destul de mult si riscati sa nu-si mai pastreze forma. Mucenicii se aseaza apoi pe o tava acoperita cu hartie de copt, se mai lasa sa creasca 10-15 min, dupa care se ung cu ou batut. Se coc apoi in cuptorul preincalzit la 170 grade 30-40 minute, pana se rumenesc frumos.

Intre timp se prepara siropul: zaharul si apa se pun la fiert pana cand scade putin, apoi adaugam coaja de portocala si aromele. Se lasa la racit. Mucenicii se insiropeaza atunci cand sunt aproape reci, altfel se vor inmuia prea tare si se vor rupe. Cu o pensula ungem cu miere mucenicii, apoi ii pudram cu nuca.

  

Mama, sper ca esti mandra de mine! 🙂

Reteta o puteti gasi si in numarul de martie 2015 al revistei „Din bucataria Adinei„.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)