Una din chestiile faine care mi se intampla de cand am blog este ca primesc produse sa le testez, semn ca parerea mea despre ele ar conta; si nu pentru ca as fi eu mai desteapta decat altii, ci pentru simplul motiv ca, atunci cand scrii ceva si stii ca acele idei ajung la aproape 28.000 de oameni care te urmaresc, invariabil acei oameni sunt sau nu de acord cu tine. Sau macar ii provoci sa incerce daca ai sau nu dreptate.:)

Lucrand in vanzari la randul meu, mi se pare una din cele mai bune metode de a „lua pulsul” pietei pentru produsele pe care le vinzi. De multe ori ma duc prin magazine, pe langa rafturile unde sunt expuse produsele mele, si sunt atenta la clientii care vin si pun mana pe ele, le intorc pe toate partile, isi exprima opinia si le cumpara sau nu. In functie de asta imi recalibrez politica de preturi sau metodele de promovare astfel incat sa ma apropii tot mai mult de ceea ce vor oamenii, de fapt, sa primeasca.

Tot ceva de genul asta fac si brand-urile care trimit produse spre testare; nu stiu ce ati mai citit pe alte bloguri, dar sa stiti ca nu ne da nimeni produse gratis doar ca sa le laudam, eu sunt convinsa ca parerea sincera si argumentata despre ele, chiar si daca zici ca ceva nu e in regula, este de apreciat si e cu atat mai mult folositoare pentru cei care vand articolele respective.

Am primit asadar trei pungi de legume congelate bio marca ARDO de la distribuitorul lor Maresi Foodbroker, chestie care mi-a ridicat mingea la fileu in legatura cu subiectul controversat al folosirii produselor congelate in detrimentul celor proaspete. Eu personal, pe langa faptul ca sunt complet impotriva risipei si folosesc sertarele generoase ale propriului congelator ca sa depozitez ce nu folosesc imediat si ar putea sa-mi fie de folos alta data, prefer oricand sa cumpar legumele congelate in detrimentul celor proaspete atunci cand nu sunt in sezon. De fapt, aleg congelatele si in detrimentul celor conservate la borcan, sa fiu sincera.

Sa va dau cateva argumente in acest sens:

  • in primul rand, sunt culese cand sunt coapte si sunt bagate la punga la cateva ore dupa asta; cele asa zis proaspete sunt culese cand sunt crude si se coc pe drum, apoi stau in depozitele distribuitorilor si pe rafturile magazinelor pana cand ajung in farfurie; mi-e greu sa cred ca au mai multe substante nutritive si gust decat cele congelate, nu mai zic ca poate mai au si tampenii bagate in ele ca sa para mai coapte si sa reziste mai mult timp;
  • alt argument: sunt aduse la temperaturi foarte scazute intr-un timp foarte scurt, evitand astfel formarea de cristale de gheata, care distug structura si afecteaza consistenta cand sunt dezghetate; de aceea astea sunt mai ok decat cele congelate de noi, in propriile frigidere; dar na… decat sa aruncam mancare, totusi e o varianta foarte buna si asta;
  • spre deosebire de cele conservate la borcan, nu contin sare sau conservanti, deci sunt clar mult mai sanatoase;
  • nu stiu daca are asa o importanta, insa pentru mine, care sunt vesnic in criza de timp, macar sunt curatate si taiate deja:).

Despre ARDO am citit ca sunt belgieni la origine si se asigura ca detin controlul absolut asupra calitatii produselor inca de la stadiul de seminte, fiind printre putinele produse de la noi – congelate, cel putin, eu nu am vazut altele prin magazine – care au certificat bio.  Arata cam asa:

Se gasesc cam in toate retelele de magazine, fiind disponibile atat legume ca atare – mazare, broccoli etc., cat si amestecuri: pentru supa, pentru wok, din astea. Ca si pret sunt un pic mai sus decat celelalte non-bio, distribuitorul zice ca pot ajunge si la 15 lei punga in functie de sortiment si de magazin, insa pana la urma e logic sa fie asa, si costurile de productie ma gandesc ca sunt mai mari, iar cand nu folosesti prostii ca sa scoti sapte mii de tone la hectar in loc de 3 cat ar fi normal, ai productivitate mai mica si, deci, e logic sa ai si preturi mai ridicate.

Astazi a fost ziua potrivita sa fac o proba cu legumele pentru supa pe care le-am primit, ca sa vedem care-i treaba mai exact cu ele. Urmeaza mazarea si niste broccoli, stati pe-aproape.

Si cum legumele sunt pentru supa, m-a lovit geniala idee sa fac… ei bine…. supaaa! Nu va asteptati la asta, nu?

M-am uitat eu pe ambalaj sa vad ce contine pachetul – da’ chiar, apropo, poate ar fi fost mai bine sa aiba si o parte transparenta, ca sa se vada mai exact ce e inauntru, precum si starea efectiva a legumelor; au asa: conopida, fasole verde, morcov, telina, mazare si praz. Puteam foarte bine sa fac o ciorbitza de legumitze, dar nu aveam nimic cu ce s-o acresc, prin urmare am facut supitza de legumitze.:) Si cum parmezan, usturoi, busuioc si paste am cam tot timpul in casa, a iesit ceva in stilul supei minestrone:

Ingrediente:

  • 3 cepe rosii
  • o capatana de usturoi
  • 2 tije de telina apio
  • un ardei gras (tot bio, de la mama din gradina, taiat cubulete si pus in punga la congelat)
  • o punga de 600 g de amestec pentru supa bio de la ARDO
  • supa clara de legume sau de pui, cca 2 l (sau doar apa, dar puneti mai multa afumatura, sa aiba gust)
  • 100 g muschi crud afumat / pancetta / bacon (eu am avut homemade, de la ai mei, pastrat evident tot in congelator)
  • 100 g parmezan
  • o mana de paste (de oricare, maruntite daca sunt mai mari; la mine nu a fost cazul, am avut unele miculute ca niste boabe de orez, fara gluten, luate la un moment dat de la Supermercato);
  • o mana de busuioc proaspat
  • o lingurita de oregano uscat
  • ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit.

Ce sa zic, e foarte complicat, cred ca mai mult mi-a luat sa fac poze (si drept sa spun nici acolo nu m-am omorat, na…). Asadar, cu liniuta:

  • se pune la rumenit muschiul, pancetta sau ce mai aveti prin casa, taiate fasii sau cubulete;
  • se adauga ceapa si usturoiul, taiate marunt;
  • apoi telina si ardeiul, la fel, cubulete;
  • se adauga oregano uscat, sare si piper;
  • e randul legumelor congelate, evident, se pun ca atare, nu e nevoie sa le decongelam inainte;
  • cand sunt un pic patrunse adaugam supa si lasam sa fiarba pana cand sunt aproape gata;
  • punem si pastele si oprim focul cand sunt fierte;
  • radem parmezanul direct in oala si punem si frunzele de busuioc, lasand sa se topeasca branza si sa se infuzeze busuiocul;
  • servim cu extra-parmezan daca vrem si cu busuioc proaspat pus deasupra, plus un pic de ulei de masline.


Ca si concluzie, legumele au iesit foarte bune la gust, si-au pastrat forma si consistenta, adica nu s-au fleoscait in supa, au fiert relativ repede, in acelasi timp cu celelalte proaspete, din aceste puncte de vedere nu am absolut nimic ce sa le reprosez.

Singurele mele observatii ar fi legate de ambalaj, mi se pare prea simplist si seamana cu altele de pe piata, ma gandesc ca o idee buna ar fi sa se diferentieze mai mult si prin asta. Poate e o chestie de gust personal, nu stiu, dar daca stau bine si ma gandesc, nu prea mi-au sarit in ochi pana acum in magazine. O alta idee legata de ambalaj ar fi ca poate ar fi mai ok sa aiba si o parte transparenta, sa se vada clar ce e inauntru, mai ales ca arata mult mai bine decat alte legume congelate de pe piata.

De pret, cum ziceam, inteleg perfect de ce sunt mai scumpe, aici intervine si lantul de distributie, taxele de la retele, preturile cu care vand ei si pe care furnizorul nu are cum sa le controleze s.a.m.d.

Una peste alta, pe mine m-au convins. Voi le-ati incercat pana acum?

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)