V-am mai spus ca am super vecini, nu? Da, pai am fost la tanti Maria sa-i duc niste ciorba si m-am pricopsit cu vreo 4 dovlecei uriasi, dar fragezi, buni si proaspeti. Noi facem un fel de circuit al alimentelor intre case, vecinii ma aprovizioneaza cu materia prima (pui, oua, rosii, vinete, ardei, marar, patrunjel, busuioc, rozmarin, cirese, prune, caise, visine, mere s.a.m.d., in functie de sezon si de posibilitati), eu gatesc cu ce-mi dau si le duc ce rezulta din efortul nostru comun.

E foarte frumos la tara, zau… Suntem niste norocosi!

Sa revenim la dovleceii in cauza. Taman la 2 zile dupa ce i-am primit am fost acasa la mama. De unde, evident, m-am intors cu portbagajul plin, ca de obicei. Si pentru ca mama are, la randul ei, o cultura impesionanta de dovlecei si de zucchini, am primit si din astia. Asa ca m-am trezit ca am un exces din aceasta leguma, asadar si prin urmare am purces la executarea acestui drob. Pentru ca si branza mai aveam in frigider, insa mama iar mi-a dat ditamai casul proaspat…

Ingrediente:

  • 4 dovlecei mai mari sau 5 potriviti
  • 400 g branza sarata (telemea, cas de oaie, ideea e sa fie mai uscata)
  • o legatura de patrunjel
  • 2 legaturi de marar
  • 5-6 oua
  • cca 100 g gris
  • sare si piper proaspat rasnit.

Dovleceii se curata de coaja, se taie in doua si se curata si de semintele din mijloc. Se dau apoi pe razatoarea mare, se presara cu sare si se lasa cca 30 minute intr-o strecuratoare, ca sa iasa apa din ei.

Intre timp radeti branza; e important sa nu fie o branza apoasa, ci una uscata, cum e casul sarat; si dovleceii lasa multa apa, asa ca nu e o idee buna sa-i combinam cu o branza din care curge zeama.

Combinati apoi dovleceii scursi bine cu branza rasa, verdeata tocata marunt si ouale; adaugati treptat si grisul, care are rolul sa absoarba excesul de lichid din compozitie si sa o lege. Am scris cca 100 g pentru ca si dovleceii, si ouale pot fi de marimi diferite, iar cantitatea de gris ar trebui adaptata la acestea. Trebuie sa obtineti o compozitie destul de compacta, sa nu „balteasca”.

Adaugati piper prospat rasnit si gustati daca mai e nevoie de sare; nu uitati ca si branza e sarata, si dovleceii au stat o vreme cu sare, deci sunt asezonati. Adica adaugati sare doar daca simtiti ca ar mai fi nevoie.

Turnati compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu gris si dati la cuptorul preincins la 190 grade pentru cca 25-30 minute, pana cand observati ca se rumeneste un pic deasupra.

Cand se raceste se taie in bucati si se baga la „ghiozdan”, de preferat cu o salata de rosii langa.

Asta am mancat azi la birou, de v-am facut pofta pe Facebook si ati vrut sa trimiteti CV-uri la firma:)

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)