Dupa cum probabil ati aflat deja, am avut ocazia sa fiu din nou invitata lui Marius Tudosiei in emisiunea Sanatatea in bucate, difuzata pe 12 noiembrie. Tema a fost dovleacul, ca doar e sezonul lui acum, iar noi n-aveam cum sa nu fim in trend…:)

Daca la primul preparat am ales sa mergem pe o varianta clasica, pregatind placinta mea cu dovleac si foi de casa (muulte foi:)), la al doilea am stat putin in dubii pentru ca am vrut sa fie ceva mai … altfel. Astfel mi-a dat mie prin cap ca o combinatie reusita ar fi cea dintre dulceata dovleacului si gustul intens si picant al carnatilor chorizo; Marius a fost de acord cu mine asa ca… meniul complet a aratat asa:

Inainte de propunere insa am facut o incercare acasa, ca sa nu ma dau in stamba la teve.:) Mai jos aveti reteta, asa cum am gandit-o eu:

Ingrediente:

  • 2 dovleci placintari micuti
  • 200 g orez basmati (nu basmatic, evident:))
  • 200 g chorizo de buna calitate (sau carnati afumati cu boia, are Marius la Bacania Veche unii geniali, de la Oradea)
  • un ardei capia
  • un ardei iute
  • 200 g baby spanac
  • 50 g parmezan sau orice alta branza maturata (eu am pus de oaie, de la Horezu)
  • ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit
  • un strop de paprika afumata iute.

Vom umple partea mai rotunjoara de la dovleac, aia mai bombata adica, asa ca ii vom taia chiar de unde circumferinta dovleacului incepe sa se mareasca. Scobim cu o lingura interiorul curatand bine semintele, ca sa obtinem doua „boluri” numai bune de umplut; cam asa:

La umplutura vom folosi si ce a ramas pe dinafara de la dovleac, insa nu avem nevoie de ambele capete taiate ci doar de unul, pe care l-am facut cubulete de cca 2 cm; cealalta parte am ras-o si am folosit-o in emisiune la placinta, iar acasa am taiat-o in bucati mai mari, pe care le-am stropit cu ulei de masline picant si le-am dat la cuptor, sfarsind ulterior intr-o delicioasa supa-crema cu curry.

Intre timp gatim orezul, dupa metoda lui Jamie: o parte orez, doua parti apa clocotita turnata peste orez, sare, capac, foc miiic-mic, pana se absoarbe tot lichidul si orezul ramane fiert taman bine.

Punem intr-o tigaie la rumenit chorizo; sper ca ati observat in frumoasa emisiune in ce tigaie am facut asta, nu? Este una cu particule minerale despre care va vorbeam in articolul pe aceasta tema, din colectia Gran Gourmet de la TVS:

Cand chorizo este gata il scoatem deoparte, iar in uleiul astfel aromatizat rumenim cubuletele de dovleac; adaugam sare si piper si la ele si le lasam sa se inmoaie putin si sa capete o culoare frumoasa. La fel, le scoatem cand sunt gata si ne ocupam de ardeiul capia si de cel iute, adica ii taiem marunt si ii rumenim si pe ei nitel.

Toate ingredientele pentru umplutura se pun impreuna intr-un vas incapator, in care se adauga si frunzele de spanac, care se vor muia imediat de la celelalte chestii fierbinti; mai adaugam un strop de paprika in cazul in care consideram ca nu e de ajuns de picanta umplutura si amestecam bine.

Cam asa arata toate ingredientele impreuna inainte sa fie amestecate cu orezul; de fapt, sa stiti ca sunt asa de bune si asa, incat pot oricand sa reprezinte un fel de mancare in sine, foarte gustos si colorat:

 

Dovlecii scobiti se ung pe interior cu ulei de masline si se sareaza; ne apucam apoi sa-i umplem cu amestecul de mai sus, presand bine cu o lingura; ideea e ca umplutura sa fie compacta pentru ca dovleacul se va mai muia la copt si vrem sa putem sa taiem frumos rezultatul final, fara riscul de a se dezintegra in farfurie.

Ii asezam intr-o tava incapatoare, mai stopim nitel pe deasupra cu ulei de masline, acoperim cu o folie si dam la cuptorul incins la 190 grade. Cand sunt aproape gata – intepati-i cu o furculita, sa vedeti daca sunt moi – dam folia la o parte si presaram branza rasa pe deasupra. Mai lasam la cuptor pana se topeste si se formeaza o crusta draguta deasupra, toata operatiunea ar trebui sa dureze 30-40 minute, depinde cat de mari sunt dovlecii:

Asa arata rezultatul final, in varianta de acasa:

si in cea de la emisiune:

Iar in sectiune, care n-a mai aparut la montaj, au aratat cam asa:

 Sper sa incercati si voi reteta!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)