Unele dintre cele mai utilizate obiecte din bucatarie, de multe ori cam nebagate in seama dar care devin brusc importante in momentul in care avem nevoie de ele sunt cutiile alimentare, caserolele sau cum vreti voi sa le numiti. Fie ca puneti in frigider o bucata de branza, fie ca bagati in congelator niste fructe, fie ca vreti sa aveti o camara super ordonata sau fie ca mergeti in vizita si vreti sa duceti ceva bun, utilitatea acestor obiecte este evidenta. Insa si aici rafturile supermarket-urilor abunda de oferte care mai de care mai ochioase si mai colorate, pe toate nivelurile de pret, ca nici nu mai stii ce Dumnezeu sa pui in cosul de cumparaturi…

Lucrul hotarator in alegerea unei cutii de acest fel este scopul pentru care o cumparati, adica ce vreti sa faceti cu acea cutie, deoarece e important sa folositi ce trebuie in functie de caracteristicile produsului. De exemplu, daca vreti sa incalziti ceva la microunde nu puneti mancarea intr-o caserola de unica folosinta ca se va topi; daca vreti sa pastrati la frigider o mancare cu sos de rosii atunci nu folositi o cutie din plastic, ca se va pata iremediabil, iar exemplele pot continua.

Sa va zic, asadar, ce feluri de cutii  puteti cumpara din magazinele de la noi si la ce sunt ele bune:

Caserolele de unica folosinta

(sursa foto: www.refrigeratedfrozenfood.com)

Acestea vin in mai multe forme si dimensiuni, de regula in seturi de 10 buc in supermarket sau in 50-100 buc in magazinele destinate revanzatorilor, gen Metro sau Selgros. Sunt transparente, dintr-o singura bucata – adica capacul e tot transparent si e atasat de corp, fixandu-se destul de prost, ce-i drept, prin clipsare. Sunt facute dintr-un plastic subtire, de regula din PET (polietilena tereftalata), care e un material destul de rezistent, foarte usor si perfect clar, ca sticla. Din acelasi material se fac, dupa cum lesne puteti banui din denumire, si bidoanele pentru bauturile racoritoare.

Atentie insa cum folositi aceste ambalaje. Ele se cheama “de unica folosinta” cu un scop, adica se folosesc numai o data. De regula NU se folosesc in cuptorul cu microunde, pentru ca riscati sa se topeasca, cum ziceam; si nu asta ar fi cea mai mare problema, ci faptul ca, in momentul in care e incalzit, plasticul respectiv isi schimba structura chimica, putand elibera niste gaze toxice si niste lucruri pe care nu le vreti sigur in mancarea voastra. Cu toate acestea, exista recipiente din PET care se pot baga la microunde, fiind tratate special pentru asta, iar informatia trebuie sa fie obligatoriu inscriptionata pe produs.

Daca vreti sa congelati ceva in ele e OK, rezista pana la -20, 30 grade, insa dupa decongelare aruncati-le. Ele sunt foarte bune in situatii in care trebuie sa transportati alimente pentru o perioada scurta de timp si in nici un caz lichide, pentru ca nu se inchid ermetic. Sunt folosite si de comercianti pentru a-si vinde produsele (masline, branza dulce, salate de fructe, verdeturi proaspete s.a.m.d.) in portii de un anumit gramaj pentru ca sunt foarte ieftine si nu ar avea costuri suplimentare prea mari:

 

Asadar, daca vreti sa duceti prietenilor niste tort ramas de la ziua voastra sau daca vreti sa luati de la mama niste placinta cu branza, caserolele astea sunt perfecte in acest scop. Mai ales in conditiile in care nu trebuie sa va mai faceti griji ca uitati sa luati sau sa dati inapoi recipientul cu pricina (cum de altfel mie mi se intampla frecvent).

Cutiile alimentare din plastic

(sursa foto: www.chriskresser.com)

Aici e bataie mare in piata… Gasiti atat de multe modele, dimensiuni si forme incat va cred ca va e foarte greu sa alegeti. Si probabil ca nici nu conteaza totusi prea mult, pana la urma e doar o cutie de plastic si de foarte multe ori e unul din produsele pe care le cumparam din impuls. “A, ia uite ce set dragut de cutii! Ce capace super colorate! Si sunt doar 29.99!” Va suna familiar?

(sursa foto: www.josephjoseph.com)

Ele sunt foarte bune pentru pastrarea a tot felul de alimente in camara, frigider sau in congelator. E important sa ne adaptam la marimea si forma lor astfel incat sa folosim spatiile la maximum; de exemplu, eu nu prea cumpar casserole rotunde ci le prefer pe cele patrate sau dreptunghiulare, care incap mai bine oriunde.

Pentru a economisi spatiul, producatorii fac de multe ori cutii de volume diferite care ori au aceeasi dimensiune de capac, ori ele intra unele intr-altele, ori au marimi care respecta anumita proportie: incap fix 2 cutii de 500 ml deasupra unei cutii de 1 l, de exemplu:

(sursa foto: www.rubbermaid.com)

O alta chestie ar fi ce fel de capac au: daca e unul simplu, care se clipseaza doar, eu le-as folosi la depozitat si transportat doar alimente solide, sa nu existe riscul sa se rastoarne si sa curga ceva. Daca vreau un pic mai multa siguranta, mai ales daca vreau sa plec cu cutia la plimbare, aleg un capac care sa aiba clipsuri laterale, care il fixeaza perfect si face cutia etansa. Daca mai au si o garnitura din silicon in interior, deja trecem la un alt nivel!:)

(sursa foto: www.sistemaplastics.com)

E bine sa stiti ca aceste cutii de plastic sunt sensibile la alimentele acide sau grase; de aceea evitati sa depozitati in astfel de recipiente mancaruri cu sos de rosii, ele vor pata cutia si bine ar fi nici sa nu le mai folositi daca patiti asta. De asemenea, nu va recomand sa puneti in ele nici alimente uleioase, ca tare greu va fi sa le curatati. Poate nici nu veti reusi si va ramane tot timpul usor grasa suprafata interioara.

Aceste cutii se fabrica, de regula, din HDPE (polietilena de inalta densitate) sau din PP (polipropilena). Ambele sunt ok pentru contactul cu alimentele; HDPE-ul este un material plastic foarte rezistent la socuri mecanice, fiind usor elastic si este foarte des utilizat pentru fabricarea de tot felul de recipiente, nu doar pentru mancare. PP-ul este mai tare, fiind foarte rezistent, insa nu prea e elastic, ceea ce il face sensibil la eventuale socuri mecanice. Adica, daca scapati pe jos o cutie din HDPE si una din PP, sansele ca cea din PP sa se crape sunt mai mari.

Acum, cu bagatul lor in cuptorul cu microunde, ocazional nu cred ca e o problema sa le folosim, insa e musai sa nu ne facem din asta un obicei. Unii recomanda chiar sa le evitati complet, insa eu nu sunt adepta masurilor radicale, mai ales daca nu am toate informatiile sa pot afirma cu certitudine 100% ceva. Daca totusi alegeti sa o faceti, nu bagati cutia cu tot cu capac in cuptorul cu microunde, ca o sa sara din cauza aburului degajat; sau folositi caserole care au supapa special creata pentru asta.

(sursa foto: www.tontarelli.it)

Cand va aflati in magazin si vreti sa cumparati o cutie alimentara din plastic, uitati-va bine la ea, nu doar la pretul afisat. Cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont ar fi:

  • Verificati daca capacul se fixeaza la fel de bine si dupa ce faceti 2-3 incercari – de regula cutiile nu sunt expuse in ambalaje, deci nu patesc nimic daca verificati capacul astfel. Daca se inchide perfect de fiecare data atunci e ok; daca insa face “burta” sau un colt se ridica cand incercati sa-l clipsati pe partea opusa, atunci mai bine alegeti alta.
  • Uitati-va la culoarea capacului: daca e o nuanta vie, deschisa, uniforma pe toata suprafata sau si mai bine, e transparent atunci puteti fi convinsi ca este fabricat din materie prima virgina, care e 100% sigura pentru contactul cu alimentele; daca e dintr-o culoare inchisa (maro, verde “Tuborg”, visiniu inchis, gri, negru) sau e intr-o culoare relativ deschisa, dar nu foarte clara, care parca are “ape”, asa, nu e uniforma peste tot, atunci inseamna ca acel capac e facut din plastic reciclat si nu prea e ok in contact cu alimentele. Asa ca, daca o cumparati cumva sau deja aveti acasa una din asta, suspecta, va rog sa depozitati nasturi sau suruburi in ea, nicidecum mancare.
  • Verificati inscriptionarile de pe produs: toate cutiile trebuie sa aiba semnul ca sunt ok sa fie utilizate in contact cu alimentele, e acel simbol cu furculita si cutitul:

Daca vedeti pe ambalajul cutiei sau pe eticheta informatia cu “BPA free” atunci ar fi bine sa stiti ca astfel de cutii sunt de preferat, chiar daca au un pret mai ridicat. BPA inseamna Bisfenol A si e o substanta care, dupa anumite studii, ar fi periculoasa in contact cu alimentele. De exemplu, recipientele destinate mancarurilor de bebelusi sunt obligatoriu fara BPA, iar producatorii trebuie sa poata dovedi asta.

 

Cutiile alimentare din sticla

(sursa foto: www.heavy.com)

Well… de fapt aici si vroiam sa ajung.:) Din ce in ce mai prezente pe rafturile magazinelor, caserolele din sticla cu capace din plastic au inceput sa fie din ce in ce mai vizibile la raft, in conditiile in care acum un an-doi erau destul de rare. Acum insa oferta este destul de variata si sunt convinsa ca va fi si mai si in perioada imediat urmatoare.

Avantajele sticlei versus plastic sunt incontestabile:

  • Pentru ca sticla este un material inert, nu interactioneaza chimic in nici un fel cu alimentele depozitate, pastrand prospetimea lor cu mult mai mult decat un recipient din plastic;
  • Nu se pateaza in contact cu alimentele acide sau cu sos;
  • Se curata usor si se pot igieniza foarte simplu, neramanand uleioase daca depozitati alimente grase in ele;
  • Sunt perfect sigure pentru sanatate si isi pastreaza aspectul si proprietatile indiferent daca sunt din sticla reciclata sau nu (sticla fiind, spre deosebire de plastic, 100% reciclabila);
  • Sunt fara BPA, deci se pot utiliza pentru hrana bebelusilor;

(sursa foto: www.glasslockusa.com)

  • Se pot baga fara teama in cuptorul cu microunde;
  • Au un aspect mult mai placut, putand fi folosite si la servirea mancarii, nu doar la depozitarea ei.

(sursa foto: www.glasslockusa.com)

Uitati aici un filmulet in care sunt prezentate toate avantajele utilizarii lor.

Principalul lor dezavantaj este faptul ca sunt mai grele decat caserolele din plastic, insa asta poate fi o problema doar in cazul recipientelor de volume mai mari, 2-3 l. Dar daca ma intrebati pe mine, chiar si in cazul acestora, daca nu trebuie sa le transport pline atunci le folosesc tot pe ele. Sau apelez la muschii consortului.:) OK, pot sa admit ca intr-adevar, daca pui pachetel copilului la scoala nu poti sa-i dai la el decat ceva din plastic, si pentru usurinta, si pentru siguranta. Sau daca te duci la iarba verde pe jos si nu vrei sa cari foarte mult, la fel, se impune sa folositi una din plastic.

In ceea ce priveste pretul insa, lucrurile se schimba dramatic in favoarea plasticului. Cele din sticla sunt clar mai scumpe, ajungand si la 40-50 lei pentru una de foarte buna calitate si de volum mai mare. Dar trebuie sa cantariti bine avantajele si dezavantajele utilizarii lor, ca sa vedeti pe ce merita sa dati banii.

Desi majoritatea cutiilor alimentare din sticla sunt fabricate din sticla temperata (care e un fel de proces de “calire” a sticlei, lucru care o face mult mai rezistenta la socuri mecanice si termice -> aveti aici un filmulet despre asta), uitati-va si aici cu atentie pe eticheta produsului, sa vedeti recomandarea producatorului in privinta rezistentei la anumite temperaturi. Cele mai multe se pot folosi la congelator, cuptor cu microunde si masina de spalat vase, rezistand de la -40 grade la +120 grade; sunt unele – mai scumpe, ce-i drept – care pot fi folosite si in cuptorul conventional, pe gaz, electric sau cu convectie, insa este obligatoriu ca acest lucru sa fie specificat pe produs!! Adica sa reziste pana la maxim 250-300 grade, altfel nu le bagati in cuptor sub nici o forma!

(sursa foto: www.amazon.com)

Acestea sunt simbolurile pe care le veti gasi pe ambalajele cutiilor alimentare din sticla, daca nu au semnul incercuit de mine cu rosu atunci nu sunt bune si pentru bagat la cuptor:

 

In concluzie, doamnelor si domnilor, eu pledez cu toata increderea pentru caserolele din sticla! Le folosesc aproape intotdeauna cand imi iau pachet la birou, le folosesc cand vreau sa pregatesc un desert fara coacere gen Tiramisu sau cand vreau sa ornez festiv salata boeuf si s-o bag in frigider fara frica ca opera mea de arta ar avea de suferit si ca mirosul de la ea intra si in tortul taman pregatit si pus si el la rece. De fapt, le folosesc non-stop, in permanenta exista cel putin 2-3 in frigiderul meu, aranjate cuminti, pastrand in stare buna mai mult timp bunatatili pi cari li fac din greseala si ocazional.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)