
Nu stiu prin ce miracol am ratat sa postez pe blog reteta asta de curry, insa trebuie sa-i fac dreptate, ca prea buna a fost! Daca vreti o varianta usor exotica de la vesnicele noastre tocanite de legume, chestia asta colorata e exact ce va trebuie.
Cartoful dulce a fost mult timp un ingredient inedit pentru mine, dar de cand l-am descoperit l-am incercat gatit in mai multe feluri. Am facut mai multe variante de supa crema din el, l-am taiat subtire si am facut chips-uri la cuptor, l-am taiat in sferturi si l-am bagat in cuptor cu rozmarin, dar asa, mancarica, combinat cu alte legume a fost genial! Are un gust dulceag, care s-a potrivit perfect cu iuteala ardeiului iute si prospetimea ghimbirului, iar consistenta cremoasa a fost in contrast cu fasolea verde, pe care am lasat-o mai crocanta.
Puteti sa-l mancati ca atare sau in combinatie cu orez fiert; eu am avut un mix de orez cu bobul lung pentru salate de la Panzani, care s-a potrivit tare bine. Si musai sa aveti vreo verdeata proaspata de presarat deasupra; daca agreati coriandrul, presupun ca ar fi alegerea perfecta. Eu am pus patrunjel verde si ceapa verde si m-am declarat multumita de alegere.
Apropo, ca si curiozitate: stiati ca nu e doar o problema de gustibus non disputandum sa va placa sau nu coriandrul? Cica e o chestiune de gene; iarba asta are in componenta ei o aldehida pe care unii o asociaza cu gustul de aromat si fresh, iar altii cu cel de sapun sau chiar cu mirosul de plosnita.
Eu sunt in partea cu sapunul.:))
Ingrediente:
- un cartof dulce de cca 300 g, taiat cubulete
- 200 g fasole verde
- o conserva de 400 g lapte de cocos
- o ceapa
- 4-5 catei de usturoi
- o bucatica de ghimbir
- un ardei iute (sau jumatate, daca e prea piscacios)
- o lingurita de pasta curry
- o lingurita seminte de coriandru (fara nici o legatura cu cel verde:))
- sare si piper
- 2-3 linguri de ulei neutru (de floarea soarelui)
- o jumatate de lamaie
- verdeata pentru servit – patrunjel si ceapa verde.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie incapatoare unsa cu ulei se pun semintele de coriandru, sa-si elibereze aromele; se adauga apoi pasta de curry si ceapa, usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute, toate maruntite bine.
Se lasa 2-3 minute apoi se pun in tigaie cuburile de cartof dulce, fasolea verde si un pic de apa, amestecand bine toate ingredientele; se adauga laptele de cocos, se condimenteaza cu sare si piper daca mai e nevoie si se lasa sa fiarba pe foc mic, acoperit pana cand cartofii sunt patrunsi bine.
Inainte de a servi se presara verdeata tocata si se stropeste cu zeama de lamaie, sa balanseze gustul dulceag al mancarii.