Reteta de cozonac a fost intotdeauna o provocare pentru mine. Standardul inalt impus de mama, cozonaceasa sefa, dar si informatiile capatate de la Horeca School, unde am avut ocazia sa fac cursul de cozonac cu Mircea Banu (da, chiar el!), m-au obligat sa ma straduiesc in acest sens.

Am mai facut pana acum cozonaci, de fiecare data insa nu am fost suficient de multumita incat sa pun reteta pe blog. Prima incercare cat de cat reusita a fost de Paste anul acesta, cand am postat reteta de cozonac clasic, asa cum l-am facut eu. Dar inca nu ma declar multumita 100% nici dupa probele facute de Inaltare, cand am experimentat cu aluatul dospit la rece si cu mai multe feluri de umpluturi si impletituri. Despre asta va povestesc astazi.

Pentru aluatam folosit aproximativ aceleasi ingrediente ca si la cozonacul clasic, insa aici nu am folosit deloc ulei ci am pus doar unt, in cantitate mai mare. Astfel, pentru 4 cozonaci maricei aveti nevoie de ingredientele de mai jos:

Ingrediente:

  • 2 kg faina
  • 900 ml lapte caldut
  • 100 g drojdie proaspata sau 40 g drojdie uscata
  • 14-16 galbenusuri (in functie de marimea oualor)
  • 560 g zahar
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • o lingurita sare
  • 500 g unt, 82% taiat cubulete, la temperatura camerei.

De fapt, sunt ingredientele de la cozonacul clasic, inmultite cu 2, cu inlocuirea de ulei cu unt de care ziceam mai sus.

Mod de preparare:

De data aceasta am folosit mixerul planetar, impartind cantitatile pentru aluat in 3, ca sa nu suprasolicit aparatul. Am facut 2 ture de aluat cu cate 750 g faina, iar ultima tura cu 500 g, impartind si celelalte ingrediente in aceeasi proportie. Adica, la turele cu cate 750 g faina am pus 338 ml lapte, 15 g drojdie uscata, 6 galbenusuri s.a.m.d., inmultind cantitatile aferente totalului de 2 kg cu indicele de 0.375, cat inseamna 0.75 kg faina / 2 kg faina. La tura cu 500 g faina am inmultit cu indicele 0.25, cat inseamna 0.50 kg faina / 2 kg faina, adica 225 ml lapte, 10 g drojdie uscata, 4 galbenusuri si tot asa. Simplu, nu? Basic math.:)

Procedeul a fost la fel de fiecare data:

In bolul mixerului am pus faina, sarea, drojdia uscata, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, ouale si laptele si am framantat cu carligul de aluaturi montat, la viteza mica, pana cand aluatul a inceput sa se desprinda de pe margini, in cca 10 minute. Am inceput sa pun cate un cub de unt, continuand framantarea, pana cand tot untul a fost incorporat in aluat.

Rezulta un aluat neted si lucios, foarte fin la atingere, pe care l-am pus intr-un castron uns cu ulei, l-am acoperit cu folie alimentara si l-am dat la frigider, sa dospeasca la rece, pentru 12 h (peste noapte).

A doua zi am scos aluatul din frigider si l-am divizat in bucati de cca 800 g, reiesind 4 astfel de bucati. L-am acoperit cu o folie si l-am lasat la temeperatura camerei vreo 15 minute. Apoi am luat fiecare bucata la taiat, impletit si umplut dupa cum m-a dus capul.:) Ia, poftim ce mi-a iesit:

Cozonac cu nuca, cacao si turkish delight

Umplutura: 150 g nuca macinata, 15 g cacao, 4 albusuri, 75 g zahar, esenta de rom, o mana de cubulete de rahat, taiat marunt (eu am avut niste Turkish Delight cu caise si fistic).

Albusurile se bat tare, cu mixerul la viteza mare. Cand s-au intarit se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar, pus treptat. Restul de zahar se amesteca cu nuca macinata, cacao si esenta de rom. Se incorporeaza apoi in bezea amestecul de nuca si cacao.

Bucat de 800 g de aluat se imparte in doua; fiecare bucata se intinde intr-un dreptunghi, grosimea aluatului fiind de cca 0.5 mm. O sa vedeti ce usor se intinde si cat de bine se lucreaza acest aluat, care nu se strange ca la aluatul dospit la cald, ci ramane ferm pe pozitii.

Intindeti pe fiecare foaie cate jumatate din umplutura, asezati bucatelele de rahat si rulati. Impletiti cele doua rulouri, apoi asezati cozonacul astfel format intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.

Cam asa ar trebui sa arate cozonacul.

Acoperiti tava cu o folie si mai lasati sa dospeasca la temperatura camerei aprox. 30 minute.

Cozonac cu mac si coaja de lamaie

Umplutura: 250 g seminte de mac, 80 g zahar, 130 ml lapte, 1 plic zahar vanilat, coaja de la o lamaie.

Intr-o cratita se pune laptele, zaharul, vanilia si coaja de lamaie si se pune pe foc mic pana cand e fierbinte, aproape sa dea in clocot. Se pun semintele de mac, se amesteca bine, se mai lasa 1 minut pe foc si apoi se da deoparte, sa se raceasca bine si macul sa absoarba lichidul.

Se procedeaza ca la cozonacul cu nuca, impartind aluatul in doua, intinzand umplutura pe fiecare, ruland si impletind cele doua bucati, asezandu-l in tava si lasandu-l sa mai dospeasca 30 minute.

Ar fi trebuit sa presar macul dupa ce l-as fi uns cu ou, inainte sa-l bag la cuptor. Eu am facut-o inainte, dar asta e. A fost mai greu de uns dupa aia:)

Cozonac cu unt de arahide, fulgi de migdale si banane

Umplutura: 4-5 linguri bune de unt de arahide, 100 g fulgi de migdale, 2 banane, 2 linguri de zahar de cocos (eu l-am pus pentru ca untul de arahide era neindulcit).

Aici am facut o impletitura de tip babka: am intins o foaie dreptunghiulara din tot aluatul de 800 g, am uns-o cu unt de arahide, am presarat fulgii de migdale, am asezat uniform feliile de banane si apoi am presarat pe ele zaharul de cocos.

Dupa asta am pus ruloul pe o tava si l-am bagat la congelator pentru 15 minute. Serios.:) Asta intareste aluatul si umplutura, facand mai usoara manevra de mai jos:

Se taie pe lung ruloul, chiar la mijloc
Se aseaza fiecare bucata cu taietura in sus
Se impletesc cele doua bucati
Se aseaza in tava

Se acopera tava cu folie si se lasa 30 minute, sa mai dospeasca.

Cozonac cu ganache de ciocolata, fulgi de migdale si zmeura

Umplutura: 200 g ganache de ciocolata neagra intarit, de la frigider, 100 g fulgi de migdale, cam 100 g zmeura congelata.

Eu am folosit ganache de ciocolata neagra pentru ca aveam gata facut, insa voi puteti pune ciocolata topita linistiti, poate e chiar o idee mai buna. Data viitoare sigur o sa folosesc doar ciocolata neagra topita.

Daca vreti musai ganache, trebuie sa-l faceti inainte de a va apuca de cozonac: puneti 100 g ciocolata neagra maruntita intr-un vas inalt, de exemplu in paharul mixerului vertical. Incalziti 100 g frisca lichida pana e fierbinte si turnati-o peste ciocolata. Lasati cateva minute, dupa care omogenizati bine cu o spatula si dati la rece, acoperit cu folie chiar pe suprafata ganache-ului, sa nu faca pojghita. Dupa vreo 2 h e gata de intins.

Am vrut sa vad cum iese cozonacul si cu o rulare simpla, dar cred ca data viitoare voi folosi tot impletitura de la cozonacul cu banane de mai sus.

Asadar, am intins cele 800 g de aluat intr-un dreptunghi, am intins ganache-ul, fulgii de migdale si zmeura, am rulat si am asezat cozonacul in tava. La fel, l-am acoperit si l-am lasat 30 minute la temperatura camerei.

Pentru copt, preincalziti cuptorul la 165 grade, ungeti cu ou fiecare cozonac, presarati zahar tos peste cel cu nuca, mac peste cel cu mac si dati la copt pentru 50-55 minute, pana cand sunt frumos rumeniti deasupra.

Pe cel cu banana si pe cel cu ciocolata si zmeura le-am uns cu niste miere cand erau fierbinti, sa capete luciu. Asa arata dupa ce s-au racit si i-am scos din tava:

Festivalul cozonacilor.:)

Si pentru ca au fost incercari, iar eu nu am putut gusta ca tin dieta keto, a trebuit sa ofer mostre pentru degustare la vecini si colegi:

Parerile au fost destul de impartite: sotul meu a zis ca cel cu ciocolata si zmeura e foarte interesant, un coleg a zis ca cel cu mac e foarte bun, un vecin ca cel cu banane ar fi fost mai fain cu o pasta de arahide cu mai multa textura, insa toti au zis acelasi lucru: ca cel cu nuca si cacao e extra-mega-bun.:)

Adevarul e ca si eu sunt cea mai multumita tot de cel cu nuca. La celelalte voi incerca sa perfectionez retetele la turele viitoare. Stati pe-aproape.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)