Desi ciorba nu lipseste de la mine din frigider, am constatat cu stupoare ca sectiunea Supe si ciorbe de pe blogul meu este de fapt dedicata in totalitate supelor. Ei, asta este chiar culmea! Dupa care mi-am dat seama ca intotdeauna am considerat retetele de ciorba nedemne de a le scoate in lume, ele fiind dupa mine prea simple, prea comune, ca doar cine nu stie sa faca o ciorba?!

Apoi am realizat ca poate, totusi, o vrea cineva sa faca reteta mea de ciorba vreodata. Nu ca ar fi ceva complet diferit de a altora, dar… mai stii? Eu o fac asa cum m-a invatat mama, influentata de preferintele familiei mele poate, de specificul zonei din care provin, de ingredientele avute la indemana cel mai des etc.

Ciorba din coaste de porc

La mine acasa nu exista ciorba acrita cu altceva decat cu bors. De fapt, denumirea populara a ciorbei este chiar „bors”. Ocazional se mai foloseste zeama de varza, adica „moarea”, dar eu nu tin minte sa fi mancat totusi acasa ciorba acrita asa, desi eu am facut la nevoie, daca intelegeti ce vreau sa spun.;)

Ciorba de pui acrita cu zeama de varza

Singura exceptie de la regula cu borsul o reprezinta acritul cu corcoduse sau prune verzi, la inceputul verii. Mai nou ne-am invatat sa punem si la congelator astfel de verzituri, ca sa ne bucuram si in restul anului de aceasta delicatesa.

Ca legume care nu lipsesc din borsul nostru de familie sunt ceapa, morcovul, pastarnacul si/sau telina si ardeiul, iar verdeata nelipsita este patrunjelul, mararul si obligatoriu leusteanul. Mama mai pune la conservat zarzavat pentru ciorba, dar eu recunosc ca nu sunt cel mai mare fan, prefer sa folosesc legume proaspete cand se gasesc usor sau congelate, in rest. Adica ceapa si morcov se gasesc tot timpul anului, la fel telina sau pastarnac, iar de ardei imi fac provizii toamna, ii toc cubulete si ii pun la congelator, in pungute cat pentru o portie.

Alte legume care mai pot aparea in ciorba mea sunt, in functie de chef si disponibilitate: fasolea verde, mazarea, conopida, prazul, telina apio sau dovlecelul. Iar primavara pun in plus loboda si stevie.

Sucul de rosii sau bulionul sunt la fel nelipsite in mod normal; daca nu am homemade, apelez la rosii pasate sau la suc de rosii de buna calitate, din comert. Nu prea obisnuiesc sa pun pasta de tomate.

Inainte mama facea taitei de casa pentru ciorba, insa eu m-am invatat sa o fac mai dietetica, fara sa adaug taitei de nici un fel. Uneori mai calea ceapa si morcovul inainte sa le puna in oala, dar a renuntat de multa vreme la asta si eu i-am urmat exemplul. Atata timp cat folosesti multe legume, pui de tara si verdeturi proaspete, este imposibil sa mai fie nevoie de alte artificii de gust pentru a obtine o ciorba delicioasa! Evident ca nu poate fi vorba nici de adaosuri gen vegeta sau delikat sau mai stiu eu ce cuburi magice care „sa dea gust” la ciorba; sarea e sfanta si mai mult decat suficienta! O creanga de cimbru daca e in plus e si mai bine. Gen mai mult ca perfectul.:)

De-a lungul timpului, tot fiind atenta la ce mananc si eliminand anumite legume din alimentatia mea, am ajuns sa adaptez retetele de ciorba astfel incat sa pot sa ma bucur si eu de o zeama la masa.:) De exemplu, aici am facut o ciorba keto, doar cu legume albe si verzi si fara suc de rosii:

Ciorba keto de afumatura cu legume verzi

In orice caz, in orice dieta, nu poate spune nimeni ca ciorba facuta doar cu carne si legume fierte nu e o chestie sanatoasa! In plus fata de aportul de vitamine si minerale, ciorba vine si cu un plus de hidratare cat se poate de benefic pentru corp.

O alta chestie pe care eu o fac intotdeauna este sa tai toate legumele cubulete, nu sa le dau pe razatoare. Pe langa faptul ca arata mai bine si sunt convinsa ca influenteaza si gustul final, mie mi se pare terapeutica chestia cu tocatul legumelor; si cine nu are nevoie de terapie zilele astea?:)

Hai, gata cu bla-bla-ul, sa va dau reteta de la care am pornit de fapt pana va piere pofta:

Ingrediente:

  • bucatile de ciorba de la un pui sau o gaina: gatul, aripile, spatele, labele, pipota, inima si musai tartita, pentru cunoscatori:); practic orice in afara de piept si picioare.
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • un pastarnac
  • un sfert de telina
  • un ardei
  • un fir de praz
  • cateva buchetele de conopida
  • o mana de fasole verde congelata
  • o mana de mazare congelata
  • 400 ml suc de rosii / o conserva rosii pasate
  • 1 l bors de putina (sau mai putin, dupa gust)
  • verdeata: patrunjel, marar, leustean, cate o legatura
  • o crenguta de cimbru uscat, optional
  • sare

Cantitatile sunt pentru o oala zdravana de ciorba de cca 4 l, eu nu ma incurc cu cratite minuscule, chiar daca suntem doar 2 la masa.:) Nu de alta, dar nici nu iese buna zeama altfel. De regula fac ciorba o data pe saptamana si o impartim cu vecinii mai in varsta de langa noi, care ne aprovizioneaza cam tot timpul anului cu oua, legume, verdeturi sau bors. Chiar si cu gaini.:)

Mod de preparare:

Tai carnea in bucati potrivite si o pun la fiert in apa rece, cu sare, apoi curat spuma cand incepe sa se adune la suprafata. Nu stiu sa va spun cam cata apa, cat sa umple oala mai bine de jumatate si sa aiba carnea suficient lichid sa fiarba. Ca sa castig timp folosesc frecvent oala sub presiune, am observat ca spuma pe care ar trebui sa o adun in mod normal se lipeste de peretii oalei sub presiune si o pot sterge cu un servetel dupa ce ridic capacul, fara sa afecteze claritatea supei.

Cat fierbe carnea pe jumatate tai cubulete ceapa, morcovul, pastarnacul si telina si le adaug in oala dupa ce iau spuma (sau dupa ce iau capacul la oala sub presiune, dupa caz). Pun si crenguta de cimbru tot acum, in cazul in care mai am de la mama. Dupa 5 minute adaug si ardeiul taiat cubulete, prazul tocat, fasolea verde si mazarea, plus coditele de la verdeturi, tocate marunt.

Mai las sa fiarba vreo 10 minute si adaug buchetelele de conopida; intre timp pun la infierbantat borsul, strecurat de impuritati (desi in ultimul timp l-am mai pus si rece in ciorba, din viteza…); pun apoi in oala sucul de rosii sau rosiile pasate, urmate de borsul fierbinte si mai dau intr-un clocot.

Mai potrivesc de sare, opresc focul si pun deasupra verdeturile tocate marunt. Cam asa arata cand o puneti in farfurie:

Voi, daca vreti, mai puteti adauga leustean proaspat in farfurie, o lingura de smantana sau puteti sa mancati ciorba cu ardei iute proaspat, cum prefera sotul meu, sau cu ardei iute murat, cum ii place tatalui meu.

Gata! Daca ati urmat pasii de mai sus, acum aveti o oala zdravana de ciorba si sunteti numai bune de maritat!:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)