OK, nu prajesc peste decat foarte, foarte rar. Insa cand o fac, una din alternative este sa prepar aceste chiftelute aromate, moi si pufoase la interior si cu o crusta crocanta. Ideea mi-a venit avand la dispozitie un peste maricel in congelator, prins de mine. Da, ce va mirati?! M-a molipsit consortul avum vreo 4 ani de microb si de-atunci nu mai scapa de mine. Saracu’, la serviciu e cu mine, acasa cu mine, la meciuri ne uitam impreuna, nici la peste nu poate fi si el liber?!?? Mi-a zis o data: „vezi ca duminica ma duc la peste cu baietii, dar sa stii ca nu te iau!”. Dragut, nu?:)

Ingrediente:

  • 400 g file de peste (nu conteaza prea tare de care, din ce aveti e cel mai bun)
  • o legatura de ceapa verde
  • o legatura de patrunjel
  • un ou
  • un pic de marar
  • cateva linguri de pesmet
  • sare, piper, un pic de chilli
  • vreo 300 ml ulei de floarea soarelui pentru prajit.

Pentru sos:

  • un ou
  • 100 ml ulei de masline
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 catei de usturoi
  • o lingura de mustar
  • 2 linguri de iaurt
  • zeama de lamaie
  • sare si piper.

 

File-ul de peste se marunteste cu un cutit si se amesteca cu ceapa si verdeturile tocate marunt (lasati un pic de patrunjel pentru sos), cu chilli-ul tocat la fel, cu oul, sarea si piperul. Adaugati si pesmet, cat sa lege compozitia, ca sa o puteti modela usor.

Umeziti-va mainile si formati bilute din compozitia obtinuta, cam de 4 cm diametru; tavaliti-le prin pesmet si lasati-le la rece 30 min. Incingeti uleiul si prajiti chiftelutele, pana cand se rumenesc uniform.

Pentru sos am apelat la metoda rapida, mai precis la blender-ul vertical: am pus in paharul blender-ului un ou, o lingura de mustar, sare, piper, uleiul de masline, uleiul de floarea soarelui si usturoiul tocat marunt . Am scufundat blender-ul in pahar pana la fund, apoi l-am pornit, ridicandu-l usor; in urma ramane o maioneza tare si usturoiata, care trebuie „dreasa” cu niste zeama de lamaie si cu o lingura-doua de iaurt. La final adaugati, daca doriti, si patrunjel tocat marunt.

Alaturatul la aceste chiftelute a fost reprezentat de niste cartofi cu rozmarin (mai precis: cartofi intregi, spalati bine, taiati in sferturi pe lungime, apoi sferturile se injumatatesc; se pun intr-o tava, se presara deasupra sare grunjoasa, ulei de masline si rozmarin; se dau la cuptor la foc tare, acoperiti de o folie, pana cand se patrund; se indeparteaza folia si se lasa sa se rumeneasca).

M-am gandit ca merg si ei cu sos de usturoi, si cred ca nu m-am gandit rau.:)

Daca tineti post si vreti sa va bucurati de peste in zilele in care e dezlegare, puteti renunta la oul din compozitie; in mod normal, ar trebui sa stea impreuna toate la un loc datorita pesmetului; eventual adaugati un pic de ulei in compozitie, ca sa ajute lucrurile sa se omogenizeze mai bine. Iar ca sos puteti sa faceti unul din usturoi verde (sau de leurda, de ce nu) sau puteti prepara o maioneza de post, am gasit la Teo o reteta interesanta pe care mi-am propus s-o incerc. Daca o probati inaintea mea, dati-mi de stire.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)