Daca vreti sa incercati si alte variante la clasicele chiftele cu carne tocata mai ales in perioada postului, sau daca aveti in vizita prieteni vegetarieni care nu ar trebui sa se simta aiurea cand restul mananca mici si pui la gratar, puteti incerca reteta asta cu naut.

Boabele astea sunt un inlocuitor foarte bun pentru proteinele de origine animala, ele insele au multe proteine, la fel ca si fasolea. Sunt bogate si in vitamina B, plus multe minerale benefice: potasiu, magneziu, calciu, fier. De fapt nautul este un aliment complet, continand si lipide, si carbohidrati, si fibre. Daca esti adeptul unei diete vegetariene, cu siguranta nautul nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta. Unde mai pui ca e de 100 de ori mai bun la gust decat soia, dupa mine.

La noi nu e cazul pentru ca nu prea tinem post si de cele mai multe ori am in frigider un fel de mancare care sa contina carne. Asta nu inseamna ca nautul e rar intalnit in meniul nostru, dimpotriva! Pentru ca ii apreciem gustul, il folosesc destul de des in salate pentru pranzul de la birou, iar hummus-ul e printre aperitivele noastre favorite.

Chiftelele astea s-au nascut la un gratar; veneau in vizita cativa fosti colegi de liceu, iar prietena unuia era vegetariana. Si doar nu era sa stea fata flamanda, ce naiba! La mine nu sufera nimeni de foame.:) Asa ca am scos repede niste conserve de naut, le-am pasat, le-am amestecat cu ce am crezut eu ca merge de prin casa si am rezolvat problema.

Vreti sa va explic cum toata lumea a lasat deoparte carnurile felurite, carnatii si ce alte porcarii mai facusem pe gratar si a mancat chiftelele mele de naut? Culmea culmilor, au mers la fix cu guacamole!:)

Ingrediente:

  • 4 conserve de naut
  • 2 cepe rosii
  • o legatura de patrunjel
  • 5-6 catei de usturoi (su 3 fire de usturoi verde)
  • 4 linguri de pasta tahini
  • 50 g seminte de susan
  • 4-5 linguri de faina
  • zeama de la o lamaie
  • boia iute
  • sare si piper proaspat rasnit
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • ulei de floarea soarelui, pentru prajit.

Mod de preparare:

Se paseaza nautul si se amesteca cu ceapa taiata marunt, patrunjelul tocat, usturoiul zdrobit, semintele de susan usor prajite, condimentele, pasta tahini, zeama de lamaie si uleiul de masline.

La sfarsit se adauga si faina, pana cand se leaga compozitia, astfel incat sa poata fi modelata in chiftelute.

Se prajesc in ulei incins cam 2-3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc bine.

Puteti sa le serviti cu un sos racoritor de iaurt cu menta, puteti sa faceti tzatziki care, la fel, merge la fix, iar daca ma credeti pe cuvant faceti un guacamole simplu si savurati-le!:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)