Am o relatie speciala cu coacazele negre, gustul lor imi aminteste mereu de casa parinteasca, unde dintotdeauna am avut tufe de coacaze in curte. De cand m-am mutat si eu la tara am avut grija sa-mi aduc si aici un pic de „acasa”, asa ca acum am si eu 3 tufe impresionante, pline de fructe.

Un bun prilej sa fac un cheesecake cu ele, nu credeti? Unul fara coacere, ca sa nu ne incalzim prea tare pe langa cuptor, mai ales acum, vara.:)

Pe langa faptul ca au un gust special, dulce-acrisor, coacazele negre sunt foarte bogate in vitamina C, A si B-uri, au calciu, fosfor, fier, potasiu si multi antioxidanti, fiind foarte benefice in diferite afectiuni.

Daca nu apuc sa le folosesc in timp util, le congelez; la fel face si mama, ca deh!, sa aiba fii-sa cu ce sa faca dulciuri la iarna.:)

Cheesecake-ul de fata este, cum ziceam, fara coacere, dar are o tona de ciocolata alba, care ajuta la stabilizarea compozitiei. Am pus si un pic de gelatina, dar foarte putina.

Ingrediente:

Pentru o forma de tort de 26 cm diametru cu inel detasabil aveti nevoie de:

  • 250 g biscuiti digestivi
  • 125 g unt
  • 600 g crema de branza
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar pudra
  • 400 g ciocolata alba
  • 2 foi de gelatina (6 g)
  • vanilie
  • coaja de la o lamaie
  • 250 g coacaze negre
  • 3 linguri zahar.

Mod de preparare:

Ne ocupam intai de baza: maruntim intr-un robot biscuitii pana ii transformam intr-un pesmet; topim untul si il turnam peste biscuiti, omogenizand bine compozitia. Turnam amestecul in tava, incercand sa-l nivelam intr-un strat cat mai uniform atat pe fundul vasului, cat si pe pereti. De ajutor in acest sens va poate fi un pahar, cu fundul caruia puteti presa pesmetul amestecat cu unt.

Dati la rece pentru minim o ora.

Foile de gelatina se pun in apa foarte rece pentru cca 10 minute, sa se hidrateze.

Intre timp se amesteca crema de branza cu zaharul pudra, vanilia si coaja de lamaie. Ciocolata se topeste pe bain-marie si se adauga in compozitie cand e usor racorita, omogenizand totul cu o spatula.

Se topeste si gelatina pe bain-marie si se toarna si ea peste crema, amestecand bine. Smantana pentru frisca se bate la viteza mare pana e aproape ferma, dar totusi un pic cremoasa. Ca la mousse.:) Se incorporeaza cu miscari de jos in sus in compozitia cu crema de branza si ciocolata si se toarna peste baza de biscuiti.

Se lasa la rece cateva ore bune, sa se solidifice complet, apoi se scoate pe un platou.

Intre timp puneti intr-o cratita cam 3-4 linguri de coacaze impreuna cu zaharul. Zdrobiti-le cu o furculita si lasati-le pe foc mic, pana se topeste zaharul si se transforma totul intr-un sirop rubiniu.

Se strecoara coacazele zdrobite, presandu-le bine, si se pune din nou siropul in oala. Peste el se adauga restul de coacaze, se lasa 1-2 minute cat sa se imbrace fiecare fruct in sirop si se da deoparte.

Cand cheesecake-ul este intarit se pun deasupra coacazele, cu tot cu sirop.

Daca si voi iubiti acest fruct la fel ca mine, nu are cum sa nu va placa aceasta prajitura!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)