Mi-am reparat cuptorul!!!! Doamne, ce bine e… Adevarul e ca atunci cand era functional, se intampla sa treaca saptamani fara sa-l folosesc, mai ales ca a fost cald si preferam sa gatesc chestii care sa nu implice coptul. Ei, dar de cand nu a mai mers, numai retete bune de bagat in cuptor aveam in cap. Mi-a lipsit tare mult.

Dar chinul a luat sfarsit, Electroluxul meu dragut s-a intors acasa de la doctorul de cuptoare si e gata sa fie din nou vedeta bucatariei mele! In weekend-ul asta, de exemplu, pentru ca am luat masa de duminica in familia extinsa, l-am pus la treaba de nu s-a vazut! Am facut o tarta sarata, peste si legume la cuptor si azi aceasta prajitura, mai precis un sponge cake cu mere coapte si crumble cu alune de padure deasupra.

Inspiratia a pornit de la merele din frigider care stateau acolo de ceva vreme si care meritau o soarta mai buna. Initial am vrut sa fac o tarta clasica, dar pentru ca acum cateva zile am fost la un atelier de gatit la Solaris si de acolo m-am intors cu multe chestii interesante care se cereau probate, gen sirop de curmale sau zahar de cocos, mi-a venit in minte reteta de Apple Travel Cake facuta de Hans Ovando la cursul sustinut la Horeca School acum doua saptamani, la care am avut ocazia sa particip – multumesc inca o data pentru asta Olgutei si D-nei Cristina!; asa ca m-am gandit ca ar fi interesant sa combin ideea asta cu ingredientele noi proaspat capatate.

Reteta lui Hans Ovando a fost de fapt un sponge cake in interiorul unei tarte, baza fiind un aluat fraged cu vanilie, un blat umed cu vanilie, mere posate in caramel la mijloc, iar blat umed cu vanilie, uns dupa coacere si racire cu un sirop cu rom, care sa ajute bucatelele crocante de aluat cu alune si migdale (streusel-ul adica)  sa se lipeasca. Cam asa ceva:

Sa va zic ce mi-a iesit mie:

Ingrediente:

Pentru merele posate:

  • 5 mere medii
  • 50 g unt
  • 40 g sirop de curmale de la Solaris (se poate inlocui cu sos de caramel, de preferat facut in casa), plus inca pe atat cel putin pentru uns prajitura pe deasupra cand se raceste;
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • o mana de stafide brune
  • 2-3 curmale.

Pentru aluat:

  • 300 g unt 82% grasime, la temperatura camerei
  • 200 g zahar
  • 4 oua
  • 300 g faina
  • un plic si jumatate de praf de copt (15 g)
  • un praf de sare
  • vanilie.

Pentru streusel:

  • 75 g pudra din alune de padure coapte (eu am avut alune deja coapte, fara coaja, de la Solaris, pe care le-am macinat in robotul de bucatarie pana s-au transformat in pudra)
  • 75 g alune de padure coapte si tocate
  • 50 g zahar de cocos (puteti inlocui cu zahar brun)
  • 30 g zahar
  • 80 g unt 82% grasime, rece, taiat cubulete
  • 80 g faina

Mod de preparare:

Merele: Intai am dat drumul la cuptor, la 180 grade, apoi am curatat merele de coaja si cotor si le-am taiat in cuburi potrivite. Le-am pus intr-o tava, impreuna cu untul taiat bucatele, siropul de curmale, stafidele si curmalele taiate si ele; le-am stropit cu zeama de lamaie, in ideea ca merele sa pastreze totusi acel gust acrisor in toata combinatia cu atatea chestii dulci.

Am amestecat si am lasat merele in cuptor cca 20 minute, pana cand  s-au inmuiat bine si sosul format in vas s-a ingrosat putin. Le-am scos si le-am lasat sa se raceasca.

Pentru aluat am spumat untul moale cu zaharul si am adaugat ouale, unul cate unul, apoi vanilia si la final am incorporat cu o spatula faina, amestecata inainte cu praful de copt si sarea. Am adaugat merele posate, am amestecat si am turnat compozitia intr-o tava rotunda de 26 cm, unsa cu unt si tapetata pe fund cu hartie de copt.

A durat cam 40-50 minute sa se coaca la 170 grade; dupa 20 minute am pus o hartie de copt deasupra, sa nu se rumeneasca in exces la suprafata.

E gata cand, daca apesi suprafata prajiturii cu degetul, ea revine la forma initiala; sau bagati cu incredere o scobitoare in mijloc, e gata cand iese curata.:)

Am lasat prajitura sa se racoreasca si am rasturnat-o pe o farfurie.

Intre timp m-am ocupat de streusel:

Va ziceam ca am macinat alunele in robot ca sa obtin o pudra; tot cu robotul am tocat grosier si celelalte alune (eu am primit de la Solaris 2 pungi de cate 75 g de alune de padure fara coaja, deja coapte; puteti apela la varianta asta sau puteti sa cumparati crude si sa le coaceti in cuptor).

Am pus toate ingredientele de la streusel in mixerul static, la care am fixat paleta pentru aluat fraged; presupun ca puteti sa incercati sa le omogenizati bine cu o spatula daca nu aveti mixer din asta. Rezultatul se rastoarna cat mai rasfirat pe o tava intinsa si se da la cuptor pentru 15-20 minute la 160 grade.

Chiar daca e inca moale cand o scoateti din cuptor, lasati compozitia sa se raceasca si untul se va intari, devenind nisipoasa si crocanta. (Eu am uitat-o in cuptor prea mult si de aia a iesit un pic mai inchisa la culoare la final, dar bine ca nu s-a ars, totusi… Ca si rezultat, ar trebui sa fie asa, mai „blonda”, ca in poza cu tarta Apple Travel Cake.)

Buun. Deci acum nu mai e nimic de facut decat sa ungeti suprafata prajturii cu sirop de curmale (sau cu sosul de caramel) si sa imprastiati bucatelele crocante pe deasupra, apoi sa pudrati din belsug cu zahar pudra.

A iesit o chestie umeda, aromata, cu gust dulce-acrisor, in care stafidele care au absorbit sosul din tava cu mere posate au fost surpriza placuta din interior, iar crocantul de deasupra a adus o textura diferita si un gust de alune coapte surprinzator de potrivit in toata combinatia.

O prajitura destul de umila in sinea ei si usor de facut, chiar daca nu pare, insa sofisticata in acelasi timp, a fost vedeta mesei noastre de duminica in familie.

P.S. Si pentru cei ingrijorati de dieta mea, sa stiti ca ma tin de treaba in continuare, chiar daca am gustat din prajitura ca sa stiu daca ce am facut a corespuns cu ce am vrut sa obtin de la inceput. Insa sa stiti ca pot foarte bine sa gatesc si sa prajituresc chiar daca nu pentru mine; ca doar lumea din jurul meu n-o sa moara de foame sau n-o sa se lipseasca de torturi la aniversari doar pentru ca eu tin regim.:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)