Asta e probabil unul din cele mai bune checuri pe care l-am facut in ultimul timp: umed, parfumat, dulce cat trebuie, cu un pic de crant de la fulgii de migdale usor rumeniti… Mda, a fost bine!

Imi place sa folosesc reteta clasica de sponge cake in diferite dulciuri, cu ingrediente usor modificate; e o reteta pe care o folosesc foarte frecvent cand e vorba de deserturi cu fructe, blaturi de tort vanilate sau briose. Regula de baza este utilizarea acelorasi cantitati de unt, zahar, oua si faina, plus praf de copt si arome – vanilie, coaja de citrice. Ce-i drept, la cantitatea de zahar umblu mai mereu, mai ales daca pun in compozitie fructe dulci sau ciocolata alba.

Asa a fost si cazul acestui chec, unde am redus aproape la jumatate cantitatea de zahar:

Ingrediente:

Pentru o tava mare de chec (cam 30 cm are a mea in lungime) aveti nevoie de:

  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 5 oua, la temperatura camerei (le-am cantarit si au avut aproape 260 g dupa ce le-am spart).
  • 250 g faina
  • un plic praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja de la o lamaie
  • 150 g ciocolata alba
  • 200 g cirese fara samburi
  • o mana de fulgi de migdale, rumenite usor intr-o tigaie.

Pentru decor mai aveti nevoie de:

  • 200 g ciocolata alba
  • 150 g smantana pentru frisca
  • o mana de fulgi de migdale, la fel, rumenite.

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la 175 grade si se pregateste o tava de chec lunga, ungandu-se cu unt si tapetandu-se cu hartie de copt.

Se rumenesc fulgii de migdale intr-o tigaie, amestecand incontinuu. Dureaza foarte putin, nu-i lasati pe foc ca se ard.

Scoateti samburii de la cirese; de preferat ar fi sa le taiati in jumatate cu ajutorul unui cutit, sa fiti siguri ca nu au „proteine” in plus.:) Lasati-le apoi intr-o strecuratoare, iar inainte sa le incorporati in aluat pudrati-le cu un pic de faina, ca sa impiedicati scufundarea lor in timpul coacerii.

In bolul mixerului se pune untul moale, zaharul si vanilia si se lasa sa se spumeze; se adauga apoi ouale, unul cate unul, continuand mixarea.

Faina se cerne cu praful de copt si cu sarea si se adauga in compozitie, mixand la viteza mica. La final se adauga coaja de lamaie, ciocolata alba tocata, fulgii de migdale si ciresele pudrate cu faina.

Se toarna compozitia in forma de chec, niveland bine si se da la cuptor pentru cca 45-50 minute, pana e frumos rumenit peste tot.

Se lasa sa se racoreasca in forma, apoi se scoate pe un gratar, sa se raceasca complet.

Intre timp se prepara ganache-ul de ciocolata alba; se infierbanta smantana, se opreste focul si se pune in ea ciocolata, taiata bucati. Se lasa sa se topeasca cateva minute, apoi se omogenizeaza cu o spatula.

Se lasa la racit; cand e suficient de rece si de solida astfel incat sa poata fi turnata peste chec si sa si stea acolo, faceti-o:). Presarati fulgii de migdale si apoi mergeti sa va laudati, ca buna treaba ati facut!:)

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)