Ma fascineaza aromele Levantului, desi recunosc ca nu stiu foarte multe despre ele. Fiecare chestie pe care o fac cu influente de acest gen e o provocare pentru mine, nu neaparat pentru ca ar fi ceva dificil de gatit, ci pentru ca descopar intotdeauna gusturi noi, surprinzatoare.

Ras Asfour, adica un fel de tocanita de vita scaldata in sos de rodie, m-a incantat cu gustul ei robust, dulce-acrisor si parfumat. Bobitele de rodie de deasupra au adus o nota de culoare si de prospetime si au mai taiat din intensitatea sosului de la carne.

Am mers pe cus-cus ca si „alaturat”, insa se potriveste si orezul sau bulgurul.

Nepotul meu a fost super incantat de mancarea asta. Evident, i-a scos ochii maica-sii imediat, cu „Tu de ce nu faci chestii din astea, altfel?!” Sora-mea, mai mare ca mine, care e o super bucatareasa, de la ea invatand foarte multe lucruri, a suportat cu stoicism critica nemeritata (dar ce sa-i faci, intotdeauna „la altul” e mai buna mancarea decat acasa, nu?:) si i-a facut dupa aia Ras Asfour pana i-a iesit pe nas.:)

Ingrediente:

  • 500 g carne de vita
  • 100 ml sos de rodii
  • 200 ml supa clara de vita
  • 2 cepe medii
  • ulei de masline
  • sare, piper
  • un pic de chilli
  • patrunjel proaspat tocat
  • o lamaie
  • un pic de menta
  • 100 g cus-cus.

Carnea se taie fasiute subtiri si se rumeneste in ulei de masline; e bine sa faceti carnea in transe, ca sa se rumeneasca, nu sa fiarba in propria zeama. Cand e toata carnea facuta puneti-o din nou in tigaie si adaugati ceapa taiata subtire. Asezonati cu sare, piper si chilli si lasati pe foc pana cand e si ceapa rumenita. Stingeti cu sosul de rodii si cu supa clara de vita (stock), apoi lasati sa se gateasca pana cand sosul de ingroasa. Adaugati patrunjelul tocat si un pic de zeama de lamaie, apoi opriti focul. Puteti decora cu boabe de rodii.

Merge alaturi de un cus-cus aromat cu coaja de lamaie si frunze de menta. Adica: puneti intr-un bol o cana de cus-cus, iar la fiert puneti 2 cani de apa. Sarati si piperati cus-cus-ul, stropiti cu un pic de ulei de masline si puneti deasupra cateva coji de lamaie si cateva frunze de menta. Cand apa e clocotita turnati-o peste cus-cus si acoperiti bolul, lasand sa infuzeze pana cand boabele absorb toata apa. Scoateti in acest moment cojile de lamaie si menta si amestecati cu o furculita, ca sa despartiti boabele unele de altele.

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)