In fiecare an, cam prin septembrie, asa, avem o frumoasa traditie impreuna cu prietenii si cumetrii nostri, carora le-am botezat ambii baieti: ne intalnim – o data la ei, o data la noi – si punem la cale un party tematic, cu costumatii adecvate si cu mancare la fel. Tema o reprezinta cate o tara, la alegere. Pana acum cumatra ne-a plimbat prin Franta si China, iar eu i-am condus prin Italia si prin Spania.

Meniul spaniol a fost traditional: tapas, paella ca fel principal si churros cu sos de ciocolata si coaja de portocala la desert.

Acest peste afumat a fost unul din aperitivele servite; nu cred ca este o reteta 100% spaniola, insa m-am ghidat si dupa propria intuitie, mai ales ca „tapas” este pana la urma o denumire generica pentru aperitive, iar daca la felul principal si la desert am fost conservatoare, mergand pe retete clasice iberice, la tapas mi-am permis sa ma joc mai mult.

Nu stiu cum se zice in romaneste „butterfish” (peste untos?:)), cert e ca are o consistenta densa, interesanta si usor elastica, cel putin in forma lui afumata. Nu am mancat niciodata butterfish proaspat, insa nu e timpul pierdut.🙂

Ingrediente:

  • 100 g file butterfish afumat
  • o ceapa rosie
  • 2-3 fire ceapa verde sau chives
  • un pic de ardei iute
  • ulei de masline
  • un pic de otet
  • sare si piper proaspat rasnit.

Asa… pai nu e nimic complicat sau consumator de timp, e o chestie pe care am rezolvat-o in 2 timpi si 3 miscari: am taiat ceapa rosie rondele subtiri si am marinat-o intr-un pic de ulei de masline, un strop de otet, sare si piper. Dupa 10 minute se inmoaie si capata o culoare mai intensa.

Pestele l-am taiat feliute subtiri si l-am asezat pe o farfurie intinsa; cu cat mai putin suprapuse sunt feliutele de peste, cu atat mai bine. Pe deasupra am imprastiat (artistic, cum altfel:)) ceapa marinata, partea verde de la firele de ceapa, taiate marunt, precum si cateva feliute de ardei iute. Am mai stropit cu foarte putin ulei de masline si … cam asta-i tot. Delicios este cu paine prajita.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)