Zi de sarbatoare si de leneveala, in care nici chiar eu (culmea!…)  nu am chef sa stau prin bucatarie prea mult. Dar pentru ca masa de duminica trebuie sa fie macar putin asa, mai speciala, am rezolvat problema cu aceste budinci de ciocolata la pahar, cu topping de crant cu migdale.

Cand eram mai mica obiceiul in familie era ca duminica mama sa gateasca ceva mai deosebit decat in restul saptamanii: friptura de regula, plus ceva dulce, din astea. In orice caz, varza, fasolea sau tocanita de cartofi nu faceau parte din meniul zilei. Intr-una din duminici mama a facut o super fasole cu ciolan. Evident, o bunatate. Insa pentru mine a fost ceva nemaiintalnit, de vreme ce am exclamat, mirata: „Fasole?! Pai asta e mancare de duminica?!”

Ma rog, cand eram mai mica eram si o slabatura mofturoasa. Mi-a trecut intre timp.:) In orice caz, vorba cu „mancarea de duminica” a ramas de pomina la noi in casa.

Asadar, pe post de „mancare de duminica” am avut de data asta niste porcarii la gratar, ciuperci intregi tot pe gratar, salata de ardei copti si acest desert, care a fost gata in aproximativ 20 minute.

Ingrediente (pentru 4 persoane):

  • 200-220 g ciocolata amaruie (eu am avut 2 tablete si jumatate)
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar brun
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 50 g unt.

Pentru crant:

  • 100 g zahar pudra
  • 50 g migdale maruntite.

Am pus pe foc la incalzit laptele; cand s-a infierbantat am dat cratita la o parte, am rupt ciocolata bucatele si am pus-o in lapte, amestecand bine pana cand s-a topit. Galbenusurile le-am frecat cu zaharul, vanilia si un praf de sare, apoi am turnat laptele ciocolatos peste ele, amestecand bine. Am pus si sare, pentru ca se stie ca gustul ciocolatei iese si mai bine in evidenta astfel.

Am pus din nou pe foc mic compozitia, amestecand incontinuu pana cand a inceput sa devina o chestie lucioasa, semn ca s-a topit zaharul bine, si incet-incet s-a legat, capatand o consistenta mai compacta. In acest moment am adaugat si untul, amestecand bine pana cand s-a incorporat si el si am impartit budinca rezultata in patru pahare.

Pentru crant am perpelit intr-o tigaie (fara sa pun altceva in ea) migdalele, cat sa se rumeneasca usor, dupa care le-am scos si le-am lasat deoparte. In tigaia curata am pus zaharul pudra, pe care l-am lasat la foc mic, fara sa amestec in el, ci doar am miscat tigaia cat sa se topeasca uniform. Cand a fost topit complet am adaugat migdalele rumenite in caramel, am amestecat cu o lingura de lemn si apoi am turnat totul pe o tava tapetata cu hartie de copt. Am intins repede caramelul, cat a mai fost maleabil, apoi l-am lasat sa se intareasca.

Cand s-a racit complet l-am spart in bucati si l-am pus peste budinca din pahare, si ea racita bine.

Evident ca puteti pune tot felul de arome in budinca de ciocolata, de exemplu menta, cafea sau coaja de portocala daca vreti sa obtineti un gust mai sofisticat. Iar ca topping, la fel, optiunile sunt foarte variate, practic orice merge cu ciocolata se potriveste si aici  – fructe, frisca, biscuiti cu cereale etc. Eu am ales crocantul cu migdale pentru ca mi s-a parut interesant contrastul dintre moliciunea cremei de ciocolata si crantul caramelului.

 

 

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)