V-am mai spus ca imi place maxim sa folosesc branza mascarpone, nu? Ca si crema pentru briose am descoperit-o intr-o revista italiana, de unde m-am inspirat pentru briosele mele oite. De la ele insa am folosit-o su succes de multe ori, in diverse combinatii pentru ca ajuta mult la obtinerea unei compozitii ferme, dar in acelasi timp rafinate si onctuoase pentru frosting-uri de tot felul.
Reteta de fata e una clasica; sunt de fapt briose cu vanilie facute cu unt, in care am adaugat ciocolata alba taiata marunt si bucatele de visine (am facut si cu cirese si au iesit foarte bune, doar o idee mai dulci insa). Decorul este din mascarpone amestecat cu un pic de zahar pudra si cu ciocolata alba topita.
Ingrediente (pentru 12 briose):
  • 200 g faina
  • 120 g zahar
  • 80 g unt
  • 2 oua
  • 150 g smantana
  • 2-300 g visine
  • o tableta de ciocolata alba
  • un plic praf de copt
  • un praf de sare
  • vanilie
  • coaja de lamaie.

Pentru crema:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra
  • 2 tablete ciocolata alba.

Inainte de orice, regula de aur: porniti cuptorul!!! El trebuie sa fie incalzit deja la temperatura potivita pentru tipul de desert sau de aluat pe care vreti sa-l coaceti atunci cand sunteti gata de bagat preparatul la copt. Pentru aceasta reteta este suficient sa reglati cuptorul la 170 grade.

Se freaca untul la temperatura camerei cu zaharul, se adauga ouale, unul cate unul, apoi smantana. Eu folosesc la briose (si nu numai) smantana obisnuita, fermentata, nu din aceea dulce.

Faina, cernuta impreuna cu praful de copt si cu sarea, se adauga treptat in compozitie, amestecand de jos in sus. Se rade coaja de la o lamaie si se adauga si vanilia.

Alegeti 12 visine mai frumoase, pe care pastrati-le pentru decor. Curatati apoi de samburi vreo 25-30 visine si taiati-le in doua, apoi pudrati-le cu un pic de faina. Adaugati-le, impreuna cu bucatelele de ciocolata alba, in compozitia de briose, amestecand usor.

Se umplu formele de briose pe 3 sferturi si se coc la foc mediu, 170 grade, cca 20 minute. Nu deschideti usa cuptorului in primele 15 min sau pana cand sunteti aproape sigure ca briosele sunt coapte.

Pentru crema frecati branza macarpone cu zaharul pudra; ciocolata alba se topeste pe bain-marie, se lasa un pic la racorit si se adauga peste mascarpone, incorporand-o usor cu o spatula sau cu o lingura de lemn.

Aveti grija sa nu ajunga nici o picatura de apa in ciocolata alba care se topeste pe bain-marie, ea va reactiona foarte urat si se va intari imediat, n-o sa mai aveti ce face cu ea.

Cand si briosele sunt reci, iar crema a stat si ea la frigider o vreme, sa se mai intareasca, puteti orna briosele cu ajutorul unui pos. Deasupra asezati cate un mot din visinele lasate deoparte special pentru asta.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)