Adevarul e ca nu mai facusem de ceva vreme briose, dar pentru ca ne-am hotarat sa mergem la finutii nostri de 1 iunie, a trebuit sa ma pun pe treaba, fiind cunoscut faptul ca fara „ceva cu ciocolata” nu am ce sa caut la ei.:)

Ca norocul, am avut si niste capsuni parfumate, pe care le-am inclus si in compozitie si le-am folosit si pe post de decor. Crema de deasupra este cea pe care am folosit-o si la briosele oite sau la cele cu visine si ciocolata alba, e de fapt ciocolata topita amestecata cu mascarpone si cu zahar pudra. Super simplu de facut si foarte usor de mancat.:)

Ingrediente:

Pentru 18 briose aveti nevoie de:

  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 180 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 oua, la temperatura camerei
  • 250 ml lapte caldut
  • 250 g faina
  • 90 g cacao
  • un praf de copt
  • un varf de lingurita de sare
  • coaja de la o lamaie
  • 100 g ciocolata neagra
  • 10-12 capsuni

Pentru crema aveti nevoie de:

  • 300 g mascarpone
  • 100 g zahar pudra
  • 200 g ciocolata neagra.

Pentru decor alegeti cele mai frumoase capsuni si fie le lasati intregi, fie le taiati pe jumatate, in functie de marimea lor, eventual.

Mod de preparare:

Incalziti cuptorul la 180 grade si pregatiti tavile de briose. Eu am tavi si de 12 buc, si de 6, care imi incap amandoua pe acelasi raft al cuptorului, deci am garantia ca se vor face la fel si in acelasi timp. Nu este nevoie sa ungeti formele, sunt suficiente hartiile speciale pentru briose.

Mixati apoi untul moale cu zaharul si cu vanilia; cand se trasforma intr-o crema, adica dupa cca 5 minute, adaugati ouale, unul cate unul, apoi turnati incet laptele caldut.

Separat cerneti intr-un bol faina impreuna cu praful de copt, cacaoa si sarea. Adaugati ingredientele uscate peste cele umede, amestecand usor cu o spatula.

La final incorporati coaja de lamaie, ciocolata tocata si capsunile taiate cubulete si pudrate cu faina, ca sa nu se lase la fund in timpul coacerii.

Umpleti pe 3 sferturi formele de briose si dati-le la cuptor pentru cca 20 minute. Nu deschideti usa cuptorului in timpul coacerii.

Pentru crema, topiti ciocolata neagra pe bain-marie sau la microunde; branza mascarpone se amesteca cu zaharul pudra, apoi se incorporeaza ciocolata topita si racita. Se pune intr-un pos cu dui in stea si se lasa la frigider, sa se mai intareasca.

Cand briosele s-au racit se orneaza cu cate un mot generos de crema si cu o capsuna proaspata.

Sunt moi, umede si ciocolatoase, iar crema decadenta si capsuna proaspata de deasupra se potrivesc si se completeaza perfect. Evident ca puteti face aceasta reteta de briose de ciocolata si cu alte fructe de sezon, sigur merge la fix si cu cirese, visine sau zmeura.

Daca o incercati, dati-mi de stire!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)