Aceasta este probabil una din cele mai bune retete de briose probate de mine pana acum, de inspiratie tiramisu-ceasca, adica e facuta cu mascarpone, cafea, un strop de Marsala si niste coaja de portocala. O adaptare a acestei retete am facut in emisiune la Sanatatea in bucate. Deh, ma mai laud si eu singura, daca n-are cine…

Si pentru ca s-a terminat concediul, m-am intors la munca si am un spor nebun, m-am gandit sa fac totusi ceva folositor omenirii si sa mai populez blogul cu niste dulcegarii. Va rog sa nu ma injurati prea tare pentru asta, ca dupa aia ma supar, imi pica moralul in chiloti si imi trece tot in bucatarie, tot facand dulciuri; deci nu insistati, ca ma potolesc pana la urma de la sine.

Ingrediente (pentru 18 briose):

  • 250 g faina
  • 90 g cacao
  • un praf de copt
  • un praf de sare
  • 250 g unt
  • 4 oua
  • 220 g zahar
  • vanilie
  • coaja de la o portocala
  • 100 ml lapte
  • 50 ml cafea tare
  • o dusca de Marsala
  • o tableta de ciocolata amaruie.

Pentru crema:

  • 250 g mascarpone
  • 3 lingurite cafea solubila
  • 100 g zahar pudra
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • cacao – pentru pudrat.
Faina se cerne impreuna cu cacaua, praful de copt si sarea. Untul moale, la temperatura camerei, se mixeaza impreuna cu zaharul pana se transforma intr-o crema densa; se adauga ouale, unul cate unul, mixand in continuare, vanilia si coaja de portocala, apoi cafeaua, Marsala si laptele.

Se adauga ingredientele uscate in cele ude, amestecand usor de jos in sus cu o spatula; la final se adauga ciocolata, tocata cu ajutorul unui cutit.

Se umplu formele de briose pe 3 sferturi, ca sa aiba loc unde sa creasca. Se dau apoi la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 15-20 minute, pana cand vedeti ca s-au bombat frumos si incep sa se crape usor. 

Pe astea, de exemplu, le-am facut aseara:

Pentru crema amestecati branza mascarpone cu zaharul pudra si cafeaua solubila, cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn. Daca aveti ness din acela cu granulatii mai mari, amestecati-l intr-o cana cu o lingura de apa si adaugati-l pe urma in mascarpone, ca sa fiti siguri ca se dizolva complet. Omogenizati apoi in crema frisca batuta.

Ornati briosele cand sunt reci, cu ajutorul unui pos. Pudrati cu cacao, pentru un aspect care sa ne duca cu gandul la Tiramisu, inspiratia pentru acest desert.

      

 

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)