Pentru ca a fost prima oara cand am gatit si mancat biban de mare, am avut usoare retineri despre cum ar trebui sa-l gatesc. As fi optat prima oara pentru combinatia clasica de unt, lamaie si patrunjel, dar parca totusi as fi vrut sa fac ceva mai elaborat. Am ales asadar sa coc pestele pe un pat de legume, si aici insa am stat un pic in dilema, pentru ca n-as fi vrut sa aiba gust de plachie de peste si nici sa iasa apos.

Pai am facut eu ce-am facut acolo si a iesit tare bunut. Cred ca e cel mai gustos peste pe care l-am gatit pana acum la cuptor, fara sa fiu modesta, ca n-are rost. Maslinele si uleiul de masline au fost vedetele acestui preparat, dand pestelui exact cat i-a trebuit din aroma lor, fara sa-l acopere in vreun fel, ci mai mult sa-l scoata si mai tare in evidenta.

Ingrediente:

  • 2 bibani de mare de cca 3-400 g fiecare
  • 2 cepe rosii
  • 4 catei de usturoi
  • 2 ardei grasi sau kapia
  • un morcov mic
  • o mana de masline kalamata
  • o legatura de patrunjel
  • ulei de masline
  • sare si piper proaspat rasnit.

Pai sa va zic ce-am facut, deci: am stropit din belsug o tava cu ulei de masline. Am taiat ceapa in rondele mai groase, usturoiul tot asa, mai grosier, ardeii in bucati mai maricele, iar morcovul in rondele. La masline am scos doar samburii si le-am lasat intregi. Le-am amestecat si le-am pus in tava, intr-un strat uniform. Am presarat si niste patrunjel pe deasupra, plus sare si piper.

Dupa ce au fost „operati” de Domnul Cucinino, bibanii au trecut in mainile Doamnei:). Care i-a crestat usor cu un cutit pe ambele parti, apoi le-a aplicat un masaj constand in sare, piper si ulei de masline peste tot, dupa care i-a asezat pe patul de legume. „Drizzle again with some olive oil”, ar zice unii, mai presaram niste patrunjel si introducem in cuptor, la 170 grade, fara sa acoperim tava, lasand pestele sa se coaca si sa se rumeneasca subtil la suprafata, iar legumele sa fie patrunse, dar nu foarte fleoscaite.

Cam asta a fost cina noastra de Revelion anul asta. De la 3 jumate dimineata.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)