Duminica trecuta am fost invitata sa vorbesc la un workshop despre dulciuri sanatoase, in cadrul unui proiect mai amplu de Parenting numit Intalnirile Parintilor, organizat de centrul comercial Shopping Militari.

A fost o discutie libera in care am povestit un pic despre cum putem imbunatati nutritiv dulciurile pe care le oferim copiilor, scazand cantitatea de zahar folosita sau chiar inlocuindu-l de tot cu variante de indulcitori mai benefice: fructe, miere, zahar de cocos, zahar de mesteacan s.a.

Am vorbit si despre atentia cu care trebuie sa alegem produsele alimentare de pe rafturile magazinelor, multe din ele avand zahar in compozitie datorita faptului ca acesta imbunatateste gustul, da dependenta, creand astfel nevoia de a consuma acel produs si nu in ultimul rand are proprietati conservante. Astfel, nu e de mirare cred pentru nimeni ca peste 90% din mezelurile prezente pe piata contin zahar, ca painea asa-zis neagra este colorata cu caramel sau ca mustarul, iaurturile cu fructe, ketchup-ul si toate sosurile gata preparate si imbuteliate au cantitati importante de zahar.

Asa ca cititi etichetele ca sa fiti in cunostinta de cauza si sa gestionati cantitatea de zahar pe care o consumati, atat Dvs cat si copiii Dvs.

Am detaliat optiunile de indulcitori alternativi la care avem deja acces: fructele, mierea, siropurile de artar sau de agave, indulcitorii artificiali si naturali, cum ar fi steviolul, xylitoul = zaharul de mesteacan sau zaharul de cocos. Si ca sa ma creada lumea ca se pot face dulciuri si fara zahar, am adus spre degustare doua Banana Bread si niste fursecuri cu fulgi de ovaz, la ambele folosind zahar de cocos si miere.

Viata poate fi dulce si fara zahar!:)

Si pentru ca am promis ca voi pune pe blog cele doua retete, iat-o pe prima:

Ingrediente:

  • 3 banane foarte coapte
  • 2 oua
  • 75 g zahar de cocos
  • 50 g miere
  • 100 g unt topit (de fapt eu am pus 75 g unt si 25 g ulei de masline)
  • 2 linguri unt de arahide integral, crocant*
  • coaja de la o portocala
  • 150 g faina integrala de grau
  • 50 g faina alba
  • un plic praf de copt – 10 g
  • un praf de sare
  • 50 g ciocolata amaruie, taiata cubulete


*Am folosit acest unt de arahide integral marca Meridian, care nu are zahar si nici altfel de ulei in el, este 100% din alune prajite si maruntite, plus bucatele de alune, ceea ce ii da o textura foarte faina. Din aceeasi gama am vazut la Mega Image si varianta cremoasa, tot din 100% alune, si din alune de padure, si din alune plus cocos.

Mod de preparare:

Intr-un bol incapator se mixeaza impreuna bananele, ouale, zaharul de cocos, mierea, untul topit si untul de arahide. In alt bol se amesteca ingredientele uscate – cele doua tipuri de faina, praful de copt, sarea si coaja de portocala.

Se adauga ingredientele uscate peste cele umede si se amesteca cu o spatula pana se incorporeaza complet. Se adauga la final si ciocolata maruntita; puteti sa renuntati la ea daca doriti, nu e musai.

Se toarna compozitia intr-o forma de chec unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de cca 40 minute, pana se rumeneste frumos deasupra.

Daca doriti, inainte de a baga checul la cuptor puteti sa taiati pe lung o banana si sa o asezati pe suprafata, pentru un aspect mai dragut. eu am pudrat si un pic de zahar de cocos peste:

Si asta a iesit din cuptor:

Cantitatile mentionate la ingrediente sunt pentru o singura Banana bread; eu am facut doua, deci am dublat cantitatile si am impartit compozitia in mod egal intre cele doua tavi. Cum faceti asta? Foarte simplu, cu ajutorul unui cantar de bucatarie.:)

Stati pe-aproape, urmeaza si reteta de fursecuri!

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)