Baba Ghanoush si salata de ardei copti

Am citit eu pe Wikipedia ca „baba ghanoush” inseamna „tatic alintat” („pampered papa”) in limba araba. Adevarul e ca tare usor era de multumit „papa” asta: vinete, tahini, usturoi si ulei de masine si gata, omul era satisfacut!:) Pe de alta parte insa… nici nu cred ca-l putem condamna, asa-i de buna salata asta de vinete orientala incat orice „papa” poate sa se declare rasfatat!

Eu am plusat pentru al meu cu o salata de ardei copti. Ca deh, el e mai pretentios, asa….;)

Ingrediente:

Pentru salata de vinete aveti nevoie de:

  • 2 vinete medii

  • 4 catei de usturoi

  • o lamaie

  • 2 linguri pasta tahini

  • ulei de masline

  • patrunjel

  • sare si piper.

Pentru salata de ardei copti aveti nevoie de:

  • 5-6 ardei capia

  • 2 rosii foarte coapte

  • ulei de masline

  • 2 linguri de otet

  • sare.

Vinetele si ardeii capia se coc pe foc tare, de preferat pe gratar (ca sa capete acel gust inconfundabil, usor afumat). Se sareaza si se pun apoi intr-o cratita cu capac, ca sa se abureasca acolo si sa fie apoi usor de curatat cand se racesc. Vinetele curatate se pun la scurs intr-o sita, ardeii insa se pun intr-un bol, care sa colecteze zeama delicioasa pe care o lasa.

Pasta de susan se amesteca cu zeama de la o lamaie, (daca sunt mici puteti folosi doua), o lingura de ulei de masline si usturoiul zdrobit. Se adauga vinetele tocate putin, patrunjelul si se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit. La sfarsit se adauga un pic de ulei de masline pe deasupra, ca la hummus, frunze de patrunjel si boia sau fulgi de chilli, daca doriti.

Dupa preferinte se mai poate adauga ceapa taiata marunt, rosii taiate cubulete mici (aveti grija sa puneti doar pulpa, sa nu se inmoaie salata), coriandru, menta, ardei iute tocat, ardei copt, condimente cu specific oriental, gen cumin, bobite de rodie s.a.m.d.

Presupun ca toata lumea stie sa faca salata de ardei copti, nu? Pur si simplu puneti uleiul de masline si otetul in bolul unde stau ei curatati, in propriile zemuri. Eu mai adaug in acelasi castron si una, doua rosii foarte coapte, taiate marunt, ii da salatei o aroma foarte placuta.

Bune ar fi fost si niste lipii, pitute, ceva pe langa salatile astea, dar orice fel de paine e foarte buna. Eventual, din aia care se poate arunca „din greseala” prin sosul de la ardeii copti ar fi ideala…