Ardeii umpluti sunt una din mancarurile mele preferate, care invariabil mi-aduce aminte de copilarie si de mesele impreuna cu ai mei, vara, la racoare, sub bolta de vita de vie.

Cand am primit oala asta albastra de fonta emailata a fost prima reteta care mi-a venit in cap, asa ca n-am stat prea mult pe ganduri si m-am apucat de treaba.

Nu-i asa ca-i faina oala mea? E ideala pentru orice reteta care implica gatitul incet, atat pe aragaz cat si in cuptor. Fonta are proprietatea de a retine caldura, dezvoltand aromele din interior, dar si scurtand timpul de gatire. In plus, este foarte rezistenta, iar daca investiti intr-o oala sau o tigaie de fonta, o faceti pentru toata viata. Ba poate o lasati si mostenire.:) Un alt avantaj este ca faceti muschi gratis, mutand-o de colo-colo. Nu va recomand totusi sa o pastrati pe raft in vreun dulap, ca e cam (foarte) grea, dar daca sunteti fete descurcarete, puteti transforma acest lucru intr-un avantaj, implicandu-va consortul in procesul de gatire: „Iubitule, imi muti si mie oala cu ardei pe/de pe aragaz?! Te rooog…” La partea cu multumirile… aveti timp pana fierb ardeii;).

Oala face parte dintr-o colectie de vase de gatit din fonta emailata dezvoltata sub brand-ul Cooking by Heinner si le puteti gasi in magazine gen Cora sau Selgros sau pe online, pe eMag, de exemplu. Din aceeasi linie am si o tigaie, pe care poate ati vazut-o la reteta de stevie cu oua posate, precum si o tava dreptunghiulara, folosita la reteta de muschi de vita la cuptor.

Ingrediente:

  • 7-8 ardei grasi de marime medie
  • 500 g carne tocata de vita
  • 3 cepe medii
  • 100 g orez cu bobul rotund
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • 100 g bulion sau 200 g suc de rosii mai concentrat
  • cateva feliute de sunca afumata/costita/kaiser
  • 2 rosii taiate rondele sau 2 maini de varza tocata pentru fundul oalei
  • 50 ml ulei, crengute de cimbru uscat
  • sare si piper proaspat rasnit.

Efectuarea acestui fel de mancare incepe cu achizitionarea ardeilor grasi potriviti; trebuie sa alegeti ardei de dimensiuni medii, cat mai egali, cu fundul mai plat, nu din aia ascutiti, ca sa se aseze frumos in oala. Ideal ar fi sa gasiti niste ardei mai carnosi si musai din astia de-ai nostri, romanesti, nu din aceea la 12 lei kilu, adusi de cine stie pe unde, de intra 2 ardei la un kg. Stiti voi, din aia de se vand in set tricolor.:) Bleah.

Spalati bine ardeii; cu un cutit mic decupati „capacul”, adica partea din jurul cotorului; curatati-l apoi de bumbul acela de care sunt fixate semintele sub cotor, scuturati ardeiul de seminte si incercati sa eliminati si nervurile din interior. Aveti grija sa nu incurcati „capacele” intre ele, ca pierdeti dupa aia timpul aiurea incercand sa le potriviti corespunzator pe ardei.:)

Pentru umplutura amestecati carnea tocata cu ceapa taiata marunt, verdeata si orezul; puneti orez cu bobul rotund pentru ca acesta are mai mult amidon si leaga mai bine compozitia. Mai adaugati si 2-3 linguri de bulion sau de suc de rosii, restul pastrati-l pentru fundul oalei. Puteti adauga si un pic de apa, daca vi se pare compozitia prea uscata. Sarati bine si rasniti piper din belsug, ardeii umpluti fara piper sunt degeaba, dupa mine.

Treceti apoi la operatiunea cu pregatitul oalei. Trebuie sa folositi o oala cu peretii inalti si cu fundul gros daca nu aveti una de fonta. Procedeul este acelasi ca si la sarmale: puneti 2-3 linguri de ulei pe fundul ei, aranjati feliutele de sunca afumata, crengutele de cimbru uscat, rondelele de rosii sau varza tocata si ce a mai ramas din bulion.

Umpleti apoi ardeii cat mai uniform, lasand cam un deget loc deasupra ca sa aiba unde se umfla orezul; daca ii burdusiti prea tare le sar capacele (la propriu) la fiert si se ridica umplutura; ies buni si asa, dar nu mai puteti sa-i pozati si sa-i puneti pe Facebook. Potriviti-le „palariutele” la fiecare si asezati-i pe rand in oala, cat mai inghesuiti posibil, ca sa nu se rastoarne in momentul in care fierb si se inmoaie.

Turnati apa cat sa ajunga cam de un deget sub linia de decupare a ardeilor, acoperiti cu un capac si lasati pe foc foarte mic cca 1,5-2 h, pana cand orezul este fiert bine. Serviti cu smantana si paine proaspata, ca sa aveti ce inmuia in sos.

Distribuie articolul:

Scris de

Alina

Salutare! Eu sunt Alina si imi place sa gatesc. Pe scurt, despre mine: moldoveanca, blonda, 30 si ceva de ani, 10 si ceva de kile in plus, stau la curte. Am "decat" un sot, plus 3 catei. Crescuta la tara, pe undeva intre Onesti si Bacau, pe Valea Tazlaului. Foarte mandra de asta. Copilarie idilica, urcat in copaci, facut baie in rau etc.etc. Familie de profesori - tata invatator, mama profa de mate, sora profa de romana, matusi si verisori de asemenea. Eu... ASE. Lucrez in vanzari = mici satisfactii carieristice, mari nervi, stres si oboseala.

Gatitul e "pansamentul" meu aproape zilnic, care de cele mai multe ori functioneaza. OK, asta si vinul... Pe-aici gasiti rezultatele "tratamentului" meu. Enjoy.:)